Majdnem megvalósult a valóságban is a Gravitáció című sci-fi!

Majdnem megvalósult a valóságban is a Gravitáció című sci-fi!

Aki nem látta volna a filmet, annak röviden: Az oroszok elpusztítják egy használaton kívüli műholdjukat, hogy teszteljék új, műholdak kilövésére alkalmas fegyverüket, ezzel pedig egy olyan űrszemétrajt indítanak útjára, ami széttépi az ISS nemzetközi űrállomást.

Nos, a feltételezések szerint kísértetiesen hasonló történt ezúttal a valóságban is, a Reuters cikke alapján nem hivatalos katonai források is megerősítik ezt a verziót.
A tények: Oroszország egy már használaton kívüli Kozmosz–1408-as műholdja ismeretlen körülmények között apró darabjaira szakadt, majd az űrszemét veszélyesen megközelítette az állomást. A személyzet tagjai, Raja Chari, Tom Marshburn és Kayla Barron a NASA űrhajósai, valamint Matthias Maruerrel a SpaceX Crew Dragonban várták a fejleményeket, míg az orosz Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov kozmunauták Mark Vande Hei asztronauta a Szojuz-kapszulában készült fel az evakuációra.
Végül a törmelékek nem sértették fel az állomás burkolatát, mindenki visszatérhetett az ISS-re.

Az incidens rávilágít arra, hogy sokkal óvatosabban, felelősségteljesebben kellene kezelni a világűrt, különösképpen a különböző fegyverkísérletek esetén, hiszen egy apró hiba is életekbe kerülhet.

Források: Telex.hu, Reuters.com