Jövő hét: kiadós havazás vagy enyhe idő?!

Jövő hét: kiadós havazás vagy enyhe idő?!

A jövő héten jelentős változás mutatkozik időjárásunkban, melyben a modellek egyetértenek. Ugyanakkor ennek az időjárás változásnak a milyensége még rendkívül bizonytalan.

Hidegleszakadás a hét elején!

Az Atlanti-óceán északi részei fölött egy nagy kiterjedésű anticiklon alakul ki, mely blokkolja az Európába érkező óceáni meleget. Eközben Oroszországot egy erős ciklon éri el, mely megindítja a hideget dél felé. Előreláthatólag hétfőn éri el térségünket és több fokos lehűlést hoz magával. Éjszakai fagyos és nappal is csupán 5 fok körüli maximumok jellemezhetik, valamint a szél is megélénkül.

Fagyos levegő a hét elején (ECMWF)
A GFS is várja

Mediterrán ciklon: meleg előoldal vagy kiadós havazás?

Ezt követően a hét közepén kezd bonyolódni a helyzet és a folytatást is ez a nehezen megjósolható szituáció fogja jellemezni. A hideg lejut egészen a mediterrán térségbe, ami ciklont generál(hat). Az időjárási modellek egyetértése lényegében ezen ponton szakad meg, hiszen a ciklonok és különösen a szeszélyes mediterrán ciklonok pályája nagyon képlékeny és nehezen megjósolható. Valószínűleg szerdán és csütörtökön az előoldalán melegebb levegő érkezik fölénk, de egyes forgatókönyvek alapján a hátoldalán a ciklon hideget hozna magával csütörtök délutántól és akár újabb ciklon is érkezne hasonló feltételek mellett. Mivel vannak olyan modellek, melyek ezt a hideget a csapadékkal átfedésben adják (ECMWF, GEM), megvan az esélye a kiadós havazásnak. Erre leginkább északon és a Dunántúlon van esély a mostani képek alapján.

Erős melegedés a hét közepén (ECMWF)
Érkező hideg pénteken (ECMWF)
A GEM jelentős havazást vár
Pénteken az ECMWF modell szerint is eshet hó nyugaton
Az egyik legvalószínűtlenebb forgatókönyv, amit a GEM vár. Jelentős hóval számol.

Azonban a télimádók elkeserítésére érdemes megemlíteni, hogy a GFS modell erősebb előoldallal és kevesebb csapadékkal számol, így ezen forgatókönyv esetében nagyobb a valószínűsége a hét közepén az enyhe időnek, míg a hét végén ismét lehűlés lehetséges, akár hóval.

A GFS meleget vár a hét második felére
Jövő hét havazás időjárás
A hétvégétől vár csak lehűlést

A GFS fáklya is jól mutatja, hogy nagy a hőmérsékleti szórás:

Forrás: wetterzentrale

Holnap hidegfront érkezik, kifújja a ködöt.

Térképek: wxcharts