Órákon belül havazhat: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Órákon belül havazhat: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Az éjszakai órákban egy mediterrán ciklon csapadékrendszere húzódik fölénk. Eleinte mindenhol eső lesz, ám a hajnali órákban Sopron térségében, majd reggel már a Kőszegi-hegységben is havas esőbe, hóba válthat a csapadék. A délelőtti óráktól kezdve fokozatosan halad délkelet felé a hideg levegő és nagyjából a ciklon továbbvonulásáig a Zalaegerszeg-Tatabánya vonalat éri el, illetve az északi országrészt. Elsősorban itt valószínű havas eső, a hegyekben és nyugaton síkvidéken is havazás. A déli, délkeleti országrészben zápor, akár egy-egy zivatar is lehet, míg sokfelé az eső lesz az úr.
Szombat hajnalban egy újabb kisebb csapadékrendszer érkezik, mely már a Duna mentén és a Duna-Tisza közének északi kétharmadán, illetve esetleg a Jászságban is okozhat havas esőt, havazást, reggelig eddig jut a hideg, majd átmenetileg visszahúzódik.
A hegyekben, illetve a nyugati országrészben lepel-5 cm körüli hótakaró alakulhat ki. A Kőszegi-hegységben és a Soproni-hegységben ennél több is eshet: 10-15cm, sőt főleg a 700m fölötti csúcsokon ennél több sem kizárt!

Havazás hó előrejelzés időjárás
A fagyos levegő térhódítása holnap estig. Forrás: wxcharts

A folytatásban sarkvidéki eredetű fagyos levegő érkezik és az ország több pontján havazhat. Részletek itt.