Az ország jelentős részén havazhat: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Az ország jelentős részén havazhat: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Szombaton a hajnal fagyos lesz, néhol  -10 fok alá is hűlhet a levegő. Napközben eleinte változóan felhős idő lesz, a nap is kisüthet, majd este északnyugat felől csapadékrendszer érkezik. A Dunántúlon északi felén és az északi országrészben havazás valószínű, mely főként a Tatabánya-Eger vonaltól északra 5-10cm havat is hagyhat maga után vasárnap délig, de máshol is fehérbe borulhat a táj.
Nyugaton és délnyugaton is napközben havas eső és hó váltja fel az esőt, de megmaradó hó inkább csak az Alpokalján, az Őrségben és a délnyugati határ közelében lehet.
A Tiszántúlon és délen végig eső valószínű.

Havazás hó havazhat időjárás előrejelzés

Vasárnap délután újabb ciklon érkezik délnyugat felől, melyet este a kezdeti eső után havas eső és havazás kísér. A Tiszántúl lehet kivétel, ahol nem valószínű szilárd csapadék.
A Duna-Tisza közén és a főváros térségében havas eső, hó várható és átmenetileg még a Kiskunság is kifehéredhet. Északon végig hó lesz, bár kérdéses a szilárd halmazállapot határa, hiszen egyes számítások szerint a Jászságban is hó esne, míg mások szerint csak a hegységben és az északi oldalán. Összességében jelentősebb hóréteg is kialakulhat, mely az északi vidékeken 10-15cm lehet, de a hegyekben (Kékestető, Bánkút) akár a 20cm-t is meghaladhatja hétfő reggelig.

Összefoglaló:

Az alábbi térképen az látható, hogy milyen halmazállapotok valószínűek szombat estétől hétfő délig. Az ország északi részén, a sötétkék színnel jelölt részeken végig havazás lesz és jelentős mennyiségű megmaradó hóra van kilátás. Az alacsony részeken 5-15cm hó gyűlhet össze hétfőig, míg a hegyekben a mostani 15-25cm hóra további 15-25cm hó rakódhat, így akár a fél métert is megközelítheti a hóvastagság a csúcsokon.
A világoskék színnel jelölt területeken ugyan eshet átmenetileg folyékony csapadék, a hó lesz főszerepben és ezeken a részeken átmenetileg fehérbe borulhat a táj.
A lila színnel jelölt részeken eső, hó és havas eső is lehet, ám csak kis esélye van megmaradó szilárd csapadéknak.
A zölddel jelölt területen élők zömében  esőre számíthatnak.