Jelentős, 10-20cm havat hozhat a hét második fele!

Jelentős, 10-20cm havat hozhat a hét második fele!

Átmeneti csapadékszünet után csütörtök hajnalban újabb mediterrán ciklon érkezik, mely megtorpanni látszik hazánk fölött, így csak péntek délután hagyhatja el hazánkat teljesen. Eleinte nyugaton, majd egyre inkább a középső, később keleti tájakon okozhat jelentős csapadékot. Csütörtökön a hideg levegő északon és a Dunántúlon nagy valószínűséggel eléri a csapadékot és jelentős havat hoz majd, akár 5-15cm is eshet, ami az alacsonyabb részeken olvadó hó lehet.
Pénteken hajnalban nagyobb valószínűséggel a középső részeken, majd keleten valószínű csapadék, ami egyre inkább hó lehet és sokfelé képződhet jelentős hóréteg.

Szombaton nem valószínű jelentős csapadék, majd vasárnap újabb ciklon teheti látogatását, ami a modelleken még nagy szórással bír. Egyes modellek csak további 3-5cm havat várnak, míg mások 10-30cm friss hóval számolnak, sőt egy-egy extrém (és túlzó!) futás is akad, ami például a Bakonyban közel 70cm hóval számol. Azért ennek kicsi az esélye. 🙂

A GEM modell leginkább nyugaton vár jelentős megmaradó havat, máshol látványhavazás lehet
Az ECMWF északkeletebbi súlyponttal számol
A GFS az ország 2/3-án jelentős havat vár
Az ominózus túlzó futás. Érdekességnek eltesszük 😀

Összességében: Csütörtöktől ismét csapadékossá válik időjárásunk, és az ország nagy részén jelentős havazásra nagy esély mutatkozik, mely területileg kétséges, de legnagyobb eséllyel északon és a Dunántúlon várható hó.

Modellek: wxcharts