Hosszútávú előrejelzés: jelentős havazás, kemény fagyok jönnek!

Hosszútávú előrejelzés: jelentős havazás, kemény fagyok jönnek!

Az előttünk álló időszak mozgalmas időjárása a briteket elérő viharciklon közvetett hatásaként értelmezhető, melynek frontja a mediterrán térségben ciklont generál. Emellett egy erős anticiklon Északkelet-Európában folyamatosan a kontinens belseje felé elérhetővé teszi a fagyos levegőt. A kettő találkozása csapadékos, sokszor havas időt hoz térségünkbe.

Csütörtökön a reggeli óráktól kezdve nyugat felől csapadékhullás kezdődik, ami kelet felé haladva többfelé havas eső, eső formájában hullik majd, ellentétben nyugattal, ahol hó lesz és eleinte ónos eső. Részletek itt.
Éjszaka kemény fagyra kell készülni északon, míg délen fagypont körül lesznek a minimumok. Napközben nyugaton és északon fagyhat, míg keletebbre 2-5 fok valószínű.

Pénteken reggel ismét fagy lesz, a havas helyeken -5 fok körüli hideggel. Napközben változóan felhős idő lesz, de keleten és északkeleten havazás is lehet. Lepel-3cm hó valószínű. A maximumok a csütörtökihez hasonlóan alakulnak.

Szombaton eleinte hideg lesz, -5 fok alá hűlhet a levegő. Nappal eleinte változóan felhős idő lesz, majd dél felől ciklon érkezik, mely eleinte délkeleten esőt is okozhat, majd egyre inkább hó lesz a jellemző. Jelenleg úgy tűnik a déli országrészben eshet a legtöbb, akár 10-20cm is, de a ciklon pályája változhat.

Vasárnap és hétfőn a szombaton érkező ciklon vesztegel majd felettünk és a Dunától keletre van a legtöbb esélye havazasnak, jelentős mennyiségnek. Nappal fagypont körül lesz, éjszaka fagyos levegőre kell készülni.

Hosszútávú előrejelzés havazás fagy

Borító: MTI fotó

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!