Hófúvás és ónos eső béníthatja meg az ország egy részét!

Hófúvás és ónos eső béníthatja meg az ország egy részét!

Ma késő este mediterrán ciklon érkezik, mely a hideggel először nyugaton, majd csütörtökön az idő előrehaladtával egyre többfelé átfedésbe kerül. Jelentős csapadék eshet az ország nagyján, ám elsősorban a Dunántúlon és északon okozhat problémát a hó és az ónos eső. Eleinte a magasban még nem fog mindenhol fagyni, ugyanakkor a talajon igen, ezért az eső az utakon vékony jégpáncélt képezhet a lila csíkozással jelölt területeken. A legsúlyosabb területek a narancssárga színű és lila csíkos részek, ahol vastagabb jégpáncél is képződhet.
A kezdeti fagyás után hóba vált majd és jelentős mennyiség hullhat, amit a viharos erejű szél főleg északnyugaton és a Bakonyban hordhat és magasabb hótorlaszokat is emelhet, utakat tehet járhatatlanná. Mivel tapadó hó lesz az alacsonyabb részeken, erre a legnagyobb esély a Bakonyban van.
A legtöbb hó a narancssárga színnel jelölt helyeken lehet, ahol akár a 20-25cm-t is elérheti (elsősorban a Bakonyban és az északnyugati határ közelében lehet 25cm körül), de jóval nagyobb hófalakat emelhet a szél. A sárga részeken is 5cm-t meghaladó hóvastagság gyűlhet össze, ami szintén fennakadásokat okozhat.

Ugyan talán annyira nem lesz durva hóvihar, mint az ominózus 2013-as, maga az időjárási helyzet ahhoz hasonló, ezért fokozott figyelem és körültekintés szükséges a vezetéshez. Akinek nem muszáj, ne induljon útnak, vagy legalább üljön át egy másikba hó esetén. 🙂

Figyelmeztető előrejelzés:

Hóvihar ónos eső időjárás előrejelzés figyelmeztetés
Gondokat okozhat az év első kisebb hóvihara!
Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!