Sarkvidék hidegbetörés jön: hózáporok, zord hideg!

Sarkvidék hidegbetörés jön: hózáporok, zord hideg!

A következő néhány napban még nem lesz markáns változás, szerdán és csütörtökön is átlagos decemberi időjárásban lesz részünk. Hajnalonként -5, -10, sőt néhol valamivel hidegebb értékeket mérhetünk, nappal pedig 5 fok körüli maximumokat. Csapadék szerdán nem lesz, változóan felhős égboltra számíthatunk, csütörtökön kisebb eső lehet.

A változás első hulláma csütörtök este érkezik és meghatározó lesz a következő időszakban. Az Atlanti-óceánon a brit és skandináv térségben egy nagy kiterjedésű erős és tartós anticiklon alakul ki, mely úgynevezett blokkot alakít ki, gátolva az óceáni eredetű nedves és enyhébb légtömegek délkeletre való áramlását. Ezzel egy időben Észak-Európában és Oroszországban aktív ciklontevékenység várható, melyek lejutnak egészen délre. Ezek a légörvények, ellentétben az atlanti és mediterrán ciklonokkal általában nem hoznak nagy csapadékot, ám viharos szelet és sarkvidéki hideget annál inkább. A folytatást illetően az ünnepekig  (illetve a GFS nagyfelbontású alapján tovább is) ez az időjárási helyzet áll majd fenn, azaz északról érkező ciklonok újabb és újabb adag fagyos levegőt zúdítanak ránk, mely a mostani számítások alapján, akár extrém hideget is hozhat és rekordok is dőlhetnek.

Az alacsony és magas nyomás megoszlása Európában

Pénteken a Dunántúlon viharos, máshol élénk széllel markáns hideg áramlik fölénk és a hétvégén, illetve a jövő hét elején sem szűnik meg. Hózáporok elszórtan kialakulhatnak. A nappalok fagypont körüli maximumokat hoznak, az éjszakák pedig sokfelé elérhetik a -5, -8 fokot, sőt északkeleten és északon (valamint a Kiskunságban) -10, -12 fok sem kizárt. (A hőmérséklet részben szél és felhőzet függvénye lesz.)

Az első hidegbetörés a hét második felében

A jövő hét második felében újabb adag, az előzőnél jó eséllyel erősebb hidegleszakadás várható, mely az átlagnál mintegy 10-14 fokkal hidegebbet hozhat. Az ezt leszakító ciklon pályájától sok függ. Egy keletebbi pálya esetén nem lenne ennyire erős a hideg, de még így is zord éjszakák lennének, míg egy nyugatabbi pálya esetén hidegrekordok dőlhetnek. A jelenlegi kép alapján a jövő hét második felében nappal is sokfele fagyhat, 2, -5 fok lehet, míg éjszaka -10, -15 fok sem kizárt! Hózáporok elszórtan kialakulhatnak.
Ez még természetesen változhat, ám a modellek valószínűségi előrejelzései nagy eséllyel támogatják az ehhez hasonló zömében száraz hideget.

A 2.hidegbetörés a jövő hét közepén az ECMWF szerint
Ugyanez a GFS szerint
Látszik a GFS modell különböző számításain, hogy jóval a sok éves átlag (piros vonal) alá húznak. Mind a nagyfelbontású (vastag zöld), mind a modellátlag (vastag fehér). A csapadék viszont elég szerényen mozog (alsó vonalak).
Erős fagyokat vár az ECMWF, ami a helyi hatásokkal nem számol, csak területi átlagokkal, azaz a térképen látható értékeknél jelen helyzet alapján több fokkal alacsonyabbakat is mérhetnénk
Nappali maximumok is igen hidegek lennének
10-15 fokkal az átlag alatt

Az ünnepek úgy tűnik fagyosan telnek majd, maradhat a zord hideg és az országban vékony hóréteg bárhol képződhet, de egyelőre országos fehér karácsony a jelentős csapadék hiánya miatt csak kis eséllyel valószínű.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Sarkvidéki hidegbetörés hózápor zord hideg időjárás előrejelzés

Térképek: wxcharts

Fáklya-diagram: wetterzentrale