Mutatjuk hol, mennyi esélye van a fehér karácsonynak!

Mutatjuk hol, mennyi esélye van a fehér karácsonynak!

Olvasd el, mielőtt megharagudnál a kommentszekcióban! 😀

Idén a szokásosnál is nehezebb a karácsonyt pontosan előrejelezni. Ez részben köszönhető az időjárási modellek kiváló pontatlanságának, ami dicséretet érdemel, mert évek óta nem voltak képesek ilyen mértékben mindent elrontani, ami létezik és részben az időjárási helyzet is felelős, ami természetesen szintén elég komplikált.

Szenteste egy melegfront dobja ki a hideget az országból, de előtte még többfelé okoz csapadékot, ami eleinte havas eső, hó lehet, majd inkább csak észak és északkelet élvezheti a havat, máshol gyenge eső lesz.

24-én mindenféle cuccli eshet: zöld–>eső, lila–>havas eső, kékek–>hó

Karácsonykor az időjárás nem kedvez a frontérzékenyeknek. Az ország a fagyos, szibéria eredetű és a meleg, nedves levegő határán fekszik majd. Ajándékba fájdalomcsillapítót adni nem biztos, hogy rossz ötlet.
Ennek a helyzetnek köszönhetően néhány kilométeres változások is jelentős eltérést okozhatnak. Jelenleg az ország egy jó részén nem sok esélye van a havazásnak, mondhatni 0%, de szerencsére eső azért lesz, hogy az öröm teljes legyen. 10-15 fokos maxok lesznek, szóval egy elfuserált húsvét juthat majd az eszünkbe. 😀
A lilával jelölt részeken 26.hajnalban van egy kevés esélye hónak, de nem érdemes nagyon beleélni magukat. A világoskék részeken már némileg nagyobb az esélye, de azért továbbra sem sok, hogy esni fog a hó és átmenetileg kifehéredik a táj, de az egész ünnep biztosan nem lesz fehér.
A sötétkék részeken, ami a hegyeket, az északi és északkeleti határmenti részeket jelöli, nagy az esélye, hogy fehér lesz az ünnep. A Bükk, Zemplén, Mátra csúcsain szinte biztosan fehér lesz, illetve az északi határ közelében is, sőt még gyarapodhat is a hóréteg. Egyes modellek szerint 25-én és 26-án is havazhat ezeken a részeken. A Börzsöny magasabb részein is megmarad a hó, de ott kevesebb az esélye újabb havazásnak.

Legalább átmeneti hóréteg kialakulásának valószínűsége karácsonykor:

Karácsony havazás hó
A térkép a legalább átmeneti hóréteg kialakulásának valószínűségét jelzi