Hosszútávú előrejelzés: 10-15 fok után hidegbetörés, akár havazás!

Hosszútávú előrejelzés: 10-15 fok után hidegbetörés, akár havazás!

Az elmúlt napok havas, ónos esős időjárását néhány nap erejéig tavaszias meleg váltja fel az ország javán, amit a január első napjaiban egy hidegbetörés törhet meg.


Európai összefoglaló:

Tavaszias meleg érkezik!

A kontinens és ettől nyugatra elhelyezkedő légörvények jócskán átalakítják időjárásunkat. Észak- és Kelet-Európában egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el. Ezeken a részeken időnként kisebb havazás kialakulhat, párás és erősen fagyos időjárás uralkodik.
Ezzel szemben az Atlanti-óceánon egymást érik a ciklonok, melyeknek előoldalán a kontinens déli területei fölött elhelyezkedő anticiklonba meleg levegő érkezik. Ez az anticiklon nyomul majd északkelet felé és szállít hozzánk is az átlagnál melegebb levegőt Szilveszter környékén.

Hidegfront az újév első napján!

A meleget január első napján egy hidegfront töri meg, melyet egy észak-európai ciklon okoz majd. Jelentős csapadék nem lesz, de az ország északi és keleti felén, ahová leginkább eljut a hideg is, zápor, hózápor kialalulhat. Ez kérész életű lesz, hiszen a briteknél kialakuló többközpontú ciklonrendszernek átmenetileg előoldalára kerülve meleg levegő önti el Közép-Európát, ám várhatóan ez 1-2 napot vesz majd el a télből.

Hidegbetörés, télies idő Európa szerte!

A fent említett ciklonrendszer észak felé vonul és a hátoldalára kerülve hidegfrontjaik megindítják a fagyos levegőt délre. Ennek a hidegnek a mértéke még bizonytalan, de úgy látszik, január 4. után a térséget télies hideg önti el és havazás is kialakulhat!

Az európai hosszútávú modell (ECMWF) erőteljes hidegleszakadással számol
Az amerikai hosszútávú modell (GFS) szintén hideget vár január első hetében


Hazai részletes előrejelzés:

Szerdán hajnalban és reggel többfelé eshet. Északon hó, majd ónos eső, míg délebbre eleinte ónos eső, majd eső valószínű. Délután inkább nyugaton és keleten lehet csapadék, döntően eső, esetleg keleten havas eső, ónos eső. Reggel -6, +2, délután -1, +8 fok valószínű.

Ez is érdekelhet!  Holnap heves zivatar is lehet!

Csütörtökön ismét többfelé lehet csapadék. Éjszaka északon hó, ónos eső, délebbre eső valószínű. Nappal mindenhol a folyékony csapadék lesz a jellemző. Reggel -8, +3, délután -1, 11 fok lesz.

Pénteken hajnalban sokfelé eshet, majd délutántól záporok alakulhatnak ki, főként a Dunától keletre eső tájakon. A minimumok -1, 8 fok között lesznek, a maximumok 2 és 15 fok körül. Északkeleten lesz a hidegebb.

Szombaton, újév első napján enyhe lesz a hajnal, 0, 10 fok lesz és napközben is enyhe idő valószínű egészen a délutáni órákig. A maximumok 3 és 15 fok között lesznek. Délutánig elszórtan záporok, majd később keleten hózáporok is kialakulhatnak. Este keleten már fagyhat. Az északias szél viharos lehet.

Vasárnap hajnalban északkeleten -6, -7 fok is lehet, míg nyugaton 5 fok körül mérhetünk. Napközben is marad a kettősség. Az erősen felhős időben északon, északkeleten és keleten -1, +3 fok lesz, míg nyugatabbra 10 fokig melegedhet.

Hétfőn még hideg lesz a hajnal. A keletebbi fagyos részeken  -8, -10 fok is lehet, míg nyugaton 0, +3 fok. Csapadék nem valószínű reggel, majd napközben északon és keleten havazás, nyugatabbra eső eshet. A maximumok -2 és  10 fok között lesznek.

Kedden reggel -5, +2 fok valószínű, napközben +2, +8 fok lehet. Elszórtan kialakulhat zápor, keleten, északon és északkeleten hózápor.

Hosszútávú előrejelzés hidegbetörés havazás

A folytatásban várhatóan hidegebb idő lesz, nappal is fagypont körül, éjszaka erősebb fagyokkal és havazás is lehet!

Hőingás most=melegfront-hidegfront váltakozása. Forrás: wetterzentrale

Modellképek: wxcharts