Hidegfront érkezik: zivatarokat és havazást hoz!

Hidegfront érkezik: zivatarokat és havazást hoz!

Szerdán egy markáns hidegfront éri el hazánkat, mely meglehetősen változatos időjárást hoz majd hazánkba. Előoldalán a ciklonnak kimondottan meleg levegő áramlik fölénk, ezért a nap első felében a Barcs-Eger vonaltól délre még 10-16 fokos meleg lesz. Egy gyors mozgású markáns hidegfront robog majd végig estig az országon, ami erőteljes hidegbetöréssel ér véget. A front mentén viharos északnyugati szélre lehet készülni, mely majd valószínűleg “kifut”, azaz a talajfront az Alföldön utoléri a front csapadékmezejét és lényegében hazavágja a zivatarokat, de ne szaladjunk ennyire előre.

Több modell is zivatarokat, sőt zivatarláncot prognosztizál a Dunántúlra, ami ugyan ritka, nem egyedüli eset. Az ilyen helyzetekben gyakran kíséri a frontvonalat peremfelhős zivatarrendszer, melyből jég, hódara és eső egyaránt eshet. A zápor-/zivatarlánc/beágyazott zivatarok a Duna vonala mentén eshetnek szét valószínűleg, ahogy a szél megelőzi a csapadékot.
A konvektív (zápor&zivatar) csapadék mögött egy mediterrán ciklon is a képbe kerül, aki a hidegfronttal szinte egyszerre érkezik. A jelenlegi számítások szerint csak érinti hazánkat, így leginkább északon és a Dunántúlon eshet jelentős csapadék, mely eleinte eső, majd északnyugat, nyugat felől havas eső, hó lesz. A Bakonyban, Soproni- és Kőszegi-hegységben, délnyugaton és a Mecsekben van a legnagyobb esélye hónak. Lepel-5cm közötti mennyiség hullhat!
Késő este, éjjel már az ország délkeleti részét is eléri a fagyos levegő és kis eséllyel a megszűnőben lévő csapadék csütörtök hajnalban havas esőbe, hóba válthat rövid időre.

Az ECMWF modell ma éjfeles (1.) és tegnap deles futása (2., 3.):

Hidegfront zivatar havazás

Térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak