Télies napok erős faggyal, havazással!

Télies napok erős faggyal, havazással!

A következő napok már téliesebben telnek majd, erős fagyok, az ország jelentős részén havazással és nappal se lesz meleg!
Frontokkal, mediterrán ciklonokkal tarkított napok várhatóak Európában, így hazánkban is, ami ezúttal kedvez a téliesebb időnek, több alkalommal is havazhat!

Már szombat hajnalban havazásra ébredhetnek a délkeleti határszélen lakók, egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. A ciklon tőlünk délre halad el, csapadékmezeje azonban benyúlik napközben az ország fölé, és a Tiszántúl jelentős részén okoz havazást, helyenként akár 10cm hó is hullhat.
Késő estére ismét a délkeleti határig szorul vissza a csapadék, ott még vasárnap reggel is számíthatunk hószállingózásra.

Egy mediterrán ciklon hoz havazást holnap!
Egy mediterrán ciklon hoz havazást holnap!
Forrás: Wxcharts.com

Ugyan a magasban enyhébb légtömegek érkeznek, de a hóval fedett tájakon mégis hideg lesz az éjszaka, a Tiszántúlon -5, -10 fokot, északon akár -13 fokot is mérhetünk, de vasárnap napközben 0, +2 fok várható síkvidéken, így olvadni, tömörödni fog az éjjel lehullott hó. Vasárnap napközben egy hidegfront mentén gyenge havazás, hózáporok várhatóak a Dunántúlon, a Győr-Pécs képzeletbeli vonaltól északnyugatra. Lepelnyi, a hegyekben 2-3cm vastag hótakaró alakulhat ki maximum.

Hétfőn továbbra is borult lesz az ég, éjjel -3, -10 fokos faggyal, nappal már kicsit enyhébb idővel, +3, +5 fok lesz a legmelegebb órákban, de a vastag hóval fedett délkeleti tájakon +1, +3 fok között alakulnak a maximumok. Csapadék csak délkeleten eshet, eső, hó, havaseső formájában.

A következő napokban is maradnak a fagyos hajnalok, picit enyhébb nappalok, az északi szél olykor megélénkül majd, illetve egyre kiterjedtebb, makacsabb ködfoltok alakulnak ki a hajnali órákra.
Változás a jövő hét végén körvonalazódik, ekkor újabb hidegfront érkezhet, erős, viharos széllel, de a nagy időtáv miatt jelenleg még igen bizonytalan.

Összességében elmondható, hogy hideg, délkeleten, illetve nyugaton csapadékos, havas időszak várható, az eddigi több fokkal melegebb időnek vége szakad. A folytatás bizonytalan, de inkább hűvös, mint enyhe időt sejtet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Borítókép: MTI/ Czeglédi Zsolt