Hideg, téli napok, zord reggelek jönnek!

Hideg, téli napok zord reggelek jönnek!

Hideg, téli napok jönnek, a hóval borított tájakon komoly fagyokkal, bár havazásból kevesebb juthat.

A következő napokban is marad a téli időjárás, a hosszútávú modelleken az ilyenkor megszokottnál néhány fokkal hidegebb idő prognosztizálható, azonban a csapadék ezúttal kevesebb lehet.
Lássuk részletesen, milyen lesz időjárásunk!

Hétfőn reggel zord hidegre készüljünk, elsősorban a hóval borított tájakon lehet igen hideg a reggel, -10 fok alatti minimumokkal (helyenként kora hajnalban némileg melegedni fog, a minimum hőmérséklet éjjel áll be), míg északnyugaton fagypont körüli hőmérsékletek lesznek jellemzőek reggelre, gyenge havazás, hószállingózás a Dunántúl nyugati felében még előfordulhat, majd napközben nyugat felé visszahúzódik a csapadékmező. A maximum hőmérséklet 0 és 5 fok között várható, ezúttal a naposabb, északi tájakon lesz melegebb, délkeleten, ahol beragad a felhőzet, valamint a köd, a leghidegebb. Az északi szél megerősödik, helyenként viharos lökések kísérhetik!

Hideg, téli napok zord reggelek jönnek!
Hétfő reggelre várható minimum hőmérsékletek.
Térkép: MetKép / Tarkó Péter

Kedden reggel a derült idő miatt ismét mélyre zuhannak a hőmérők higanyszálai, országszerte -5 fok alatti értékekre készülhetünk, de a havas tájakon, elsősorban a vastag hóval borított Tiszántúlon -12, -15 fok is lehet! A napsütés mellett a hideg, valamint a szél kap még főszerepet, alig fagypont feletti hőmérsékletekre van kilátás, miközben erős, viharos lesz az északi szél, ami csak késő estére mérséklődik némileg. Délután a Tiszántúlon felhősebbé válik az ég, gyenge havazás várható, lepelnyi, 1-2cm friss hó hullhat.

Szerdán ismét zord hideg várható az ország keleti felében, itt a hóval fedett területeken -12, -15 fokig süllyednek a hőmérők higanyszálai, máshol -3, -10 fok várható. A derült idő ellenére nem lesz melegünk, erről az élénk, olykor erős északi szél, valamint a nagyrészt nappal is fagypont alatti hőmérsékletek gondoskodnak, csupán északnyugaton engedhet kicsit a hideg, ott +2, +3 fok körül lesznek a maximumok.

Csütörtök reggel is zord időre ébredhetünk, a Tiszántúlon -10, -15 fok is lehet, a felhősebb északnyugati országrészben lesz a legenyhébb, ott -2, -5 fok közötti értékek várhatóak. Ahogyan már megszokhattuk, az északias légmozgás erős lesz, bár délután kicsit csendesedhet a szél. Felhőátvonulásokra igen, csapadékra nem kell számítani, a csúcshőmérsékletek pedig 0 és +6 fok között alakulnak, de északkeleten ennél hidegebb, míg nyugaton helyenként melegebb is lehet.

Csütörtök éjjel a magasban melegedés kezdődik, ennek mértéke még bizonytalan, viszont melehetősen kérészéltűnek tűnik, egyelőre a legvalószínűbb, hogy 1-2 nap enyhébb idő után visszatér a tél.

850hPa-os (~1500 méteres) magasságra számított hőmérséklet, valamint csapadék Kecskemétnél.
Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wetterzentrale.de

Összességében télies időjárás várható, elsősorban a Tiszántúlon zord, -10 fok alatti hajnalokkal, a fagypontot épp elérő maximumokkal, erős, időnként viharos északi széllel. Talán csak a napsütés, ami kárpótolhat bennünket, illetve a napfényben csillogó hó látványa.

Borítókép: Wxcharts.com