Hózivatarokat, akár 5-6cm havat hozhat a csütörtök!

Hózivatarokat, akár 5-6cm havat hozhat a csütörtök!

Újabb hidegfront érkezik csütörtökön, ami a viharos szél mellett többfelé hozhat magával havat, hózáport és hózivatart is. Összességében péntek reggelig bárhol kialakulhat hózápor, így átmenetileg akárhol kifehéredhet a táj, noha jobbára lokális jellegű lesz a csapadék, tehát elképzelhető, hogy egy viszonylag kis területen belül is akadnak majd fehér részek és hó nélkül maradtak.
A nap első felében délen záporok, keleten, délkeleten havas eső, hózáporok alakulhatnak ki, illetve a front előterében a Dunántúl északi felén ónos eső, havas eső, majd hó eshet, emellett a főváros térségében és északon is vegyes csapadék valószínű, egyre inkább hó. Délután a front mentén főként az ország északi felén és a Dunántúlon jó esély van egy intenzív hózáporos, hózivataros vonalra, ami akár 100-110km/h-s kifutószelet, villámlást és néhány perc alatt 2-5cm havat is ledobhat. Lényegében a nyári zivatarláncokhoz hasonló jelenség csak hóval. Mögötte több hullámban alakulhatnak ki hózáporok, melyek legnagyobb számban északon és a Dunántúlon lesznek!

A hegyekben (főleg Börzsöny, Pilis, Mátra és Bükk) 5-6cm, de a csúcsokon esetleg több hó is hullhat. Az északi, alacsonyabban fekvő részeken, a Bakonyban és a Dunántúl nyugati, északi és középső területein 1-3cm valószínű, míg délebbre az összefüggő hótakaró esélye egyre kevesebb lesz.

Hózivatar havazás csütörtök időjárás előrejelzés
Kék=hó, zöld=eső (csütörtök délelőtt)
Kék=hó, zöld=eső, hózáporos/hózivataros vonal érkezhet. (Csütörtök délután)

Modell: UM