Havazás érkezik: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Havazás érkezik: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Csütörtökön, ahogy már korábban írtuk havazás, hózivatarok, hózáporok és szélvihar érkezik. Ebben az előrejelzésben elsősorban a csapadékról lesz szó, a szélről részletesebben itt esett szó.
Már reggel és délelőtt is lesz változó halmazállapotú csapadék az országban. Délen eső, délkeleten, keleten havas eső, hó, míg északon és a Dunántúl északi felén eleinte akár ónos eső is, havas eső, az alacsonyan fekvő részeken eső, a hegyekben hó.
Napközben az első tömb kelet felé távozik, ott még némi havazást is okozhat, majd a frontvonal mentén délután észak felől egy akár villámlással kísért vonalba rendeződött hózivatarrendszer söpörhet végig az országon, melyet 100-110km/h-s kifutószél és percek alatt több centi hó kísérhet, így elképzelhető, hogy főként a hegyekben néhány perc alatt ~5 cm essen, de az alacsony részek is fehérbe borulhatnak.
A déli országrészt már valószínűleg legyengülve éri el.
A vihar főleg az ország északi felén és a középső részeken károkat is okozhat.

Este újabb hullámban érkeznek hózáporok, melyek a Dunántúl középső és északi felén valamint az Alföld nyugati részén alakíthatnak ki összefüggő hóréteget. Egyes modellek szerint, akár 3-5cm is eshet, de mivel ezek lokális jellegűek, rendkívül nehéz pontosan meghatározni a területi és mennyiségi eloszlást.

Hóvastagság péntek reggelig:

Havazás hó időjárás előrejelzés
Kék=hó lila=vegyes csapadék