Hózivatarok, havazás érkezik: mutatjuk hol, mennyi hó eshet!

Hózivatarok, havazás érkezik: mutatjuk hol, mennyi hó eshet!

Holnap már a reggeli órákban északon, majd délelőtt a főváros térségében, a Dunantúl északi felén, északkeleten és keleten is kialakulhat havazás, eleinte havas eső, esetleg ónos eső. Az Alföld középső területein ekkor még inkább eső, havas eső eshet. A kora délutáni órákig a Tiszántúl északi részein, Pilisben és a Börzsönyben 2-3cm hullhat, máshol nem lesz megmaradó hó, legfeljebb a magasabb helyeken lepel-2cm.

Délután rövid szünet után a front mentén egy hózáporos, hózivataros vonal érkezése valószínű, ami elsősorban az ország északi részein és a Dunántúl északi felén okozhat rövid ideig tartó hóvihart, 70-80, esetleg 90km/h-t meghaladó lökéseket és a nyári zivatarokhoz hasonló intenzív csapadékhullást, villámlást. Hó, hódara, havas eső egyaránt eshet. A magasabban fekvő területeken percek alatt 2-5cm hó hullhat le, de az alacsonyan fekvő részek is kifehéredhetnek. Előreláthatólag az Alföld déli részére már legyengülve érkezik és legfeljebb látványhavazás lehet belőle.

Este újabb hullámban érkeznek hózáporok, így északon és a Dunántúlon további 1-3cm hó eshet, de kiemelten a Bakonyban és Sopron környékén lokálisan több is hullhat!

Összességében országszerte eshet hó péntek reggelig, ám a záporos jelleget tekintve ennek ellenére sem biztos, hogy mindenhol esni fog, sőt esélytelen az országos összefüggő hótakaró kialakulása. Egy nyári zivataros naphoz hasonló a helyzet, éppen ezért kis körzetekben is jelentős eltérés lehet a csapadék mennyiségben!

Hózivatar havazás időjárás előrejelzés
Lila=vegyes csapadék, látványhavazás, kék=esély megmaradó hóra
Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!