Jövő héten berobban a kora tavaszi idő!


Jövő héten berobban a kora tavaszi idő!

Jövő héten viharos szél hoz tavaszt idéző hőmérsékletet hazánkba!

Meglehetősen sok frontátvonulás lesz a következő 1 hétben, gyakorlatilag egymást fogják kergetni a meleg- és hidegfrontok, olykor havat, máskor viharos szelet hozva, illetve egyszerre mindkettőt megvalósítva.
Jövő hét elejére azonban egy tőlünk messze északnyugatra elhaladó, erősen kimélyült ciklon, valamint egy dél felől ránkhúzódó anticiklon közös áramlási mezejébe kerülünk, aminek köszönhetően a mediterrán térségből meleg levegő áramlik a Kárpát-medence területére is, így hétfőtől szerdáig tavasziasan meleg lehet hazánkban.

A megszokottakhoz hasonlóan most is délnyugaton, nyugaton lesz melegebb, a keleti, északkeleti határsávban pedig összességében hűvösebb idő várható.

Lássuk részletesen:

Vasárnap kezdetben déli, majd egyre inkább nyugati légáramlással megkezdődik a meleg levegő térnyerése, ekkor még csak élénk szél várható, a nappali maximumok pedig 5 és 10 fok között alakulnak, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. A kezdetben közepesen, erősen felhős égbolton napközben észak felől vastagodó felhőtakaró jelenik meg. Csapadék legfelejjeb az északi, északkeleti határ mentén lehet.

Hétfő reggel már erős széllökések is lehetnek, ami a +1, +4 fokos, hűvös időben jelentősen csökkenteni fogja a hőérzetünket. A délelőtt folyamán gorsan viharossá fokozódik a szél, a Szombathely-Békéscsaba vonaltól északra lehetnek a legerősebb széllökések, azonban az ország északkeleti csücskében enyhébb légmozgás lesz, délnyugaton pedig épp csak megélénkül a szél. A legerősebb széllökések 90-100km/h körül várhatóak, de a szélnek kitett helyeken ennél is erősebb lehet a szélvihar.
A nappali csúcshőmérséklet 12, 15 fok között alakul, ez több fokkal magasabb, mint az ilyenkor szokásos.

Kedden reggel +3, +7 fokra ébredhetünk, ami maximum hőmérsékletnek is bőven elmenne az év ezen szakában, de napközben még enyhébb lesz az idő, 13, 15 fokot is mérhetünk az ország nagy részén, azonban az északkeleti határ mentén 10 fok alatt maradnak a csúcshőmérsékletek.
Reggel még élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél, majd napközben gyorsan veszít erejéből.
Északkeleten borult idő várható, elszórt záporokkal, máshol többnyire derült lesz az ég, csupán egy-egy felhő zavarhatja meg a napsütést.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Szerdán a derült, szélcsendes éjszakát követően 0 és 3 fok közé hűl a levegő, majd napközben észak felől egyre több helyen beborul az ég. A felhősödés miatt ezen a napon már némileg hűvösebb várható, 10-14 fok közé emelkedhetnek a hőmérők higanyszálai. Szerencsére a légmozgás gyenge marad és csapadék sem várható.

A folytatásban lehűlés körvonalazódik, így a tavaszi idő nem sokáig tart ki, próbáljuk meg kihasználni a jó időt!

Jövő héten berobban a kora tavaszi idő!
A GFS fáklyadiagrammja Szeged rácspontra. Jól látszik az erőteljes felmelegedés, majd a bizonytalan, de hűvösebb folytatás.
Forrás: Wetterzentrale.de