Hétvégére érkezik a viharciklon hidegfrontja!

Hétvégére érkezik a viharciklon hidegfrontja!

Az Eunice viharciklon hatalmas pusztítást végez hazánktól északra, 150km/h-t meghaladó orkánnal és tornádókkal csaphat le. Nálunk hidegfrontja tesz látogatást a hétvégén, szerencsére jóval barátságosabb kivitelben. A front mentén holnap megerősödik az északias légmozgás, az ország északi felén viharos 60-80km/h-s lökések is lehetnek. Emellett a hidegfront hullámot vet az Alpokon és megtorpan. Az Adria meleg, nedves levegőjét kihasználva csapadékot szállít majd fölénk, melyből a Dunántúlon szamíthatunk a legtöbbre. Egyes területeken 20-30mm eső sem kizárt, ami szombat éjszakától a délnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Mecsekben havas eső, hó formájában hullhat. Pár centiméter hó főként a Mecsekben maradhat meg, 2-5cm körül várható, ám egy minimális csökkenés a hőmérsékleten jóval több havat is adhat!
Szombaton reggel 3-8, délután 4-10 fok valószínű.

Vasárnap délelőtt mindenhol megszűnik a csapadék, ám erősen felhős, borús lesz az ég. A Győr-Debrecen vonalon süthet legtöbbet a nap. Reggel -5, +3 fok lesz, nappal 4, 11 fok valószínű!

A csapadék mennyisége a különböző időjárási modellek alapján nagyon változatos, ahogy az alábbi 3 térkép is mutatja. A középső ICON modell által prognosztizált mennyiségek a legvalószínűbbek vasárnap reggelig!

Viharciklon hidegfront hétvége

Térképek: wxcharts