Télies fordulat jön: -10 fokos fagyok, havazás is lehet!

Télies fordulat: -10 fokos fagyok, havazás is lehet!

Éjszaka is többfelé eshet havas eső, hó és eső. Részletek itt.

A tavasz nem éppen a várt meleggel nyit majd hazánkban. Az időjárásunk sokkal inkább lesz télies, mint az elmúlt hetekben, ugyanakkor a szárazság javában kitart majd.
Egy mediterrán ciklon vonul el tőlünk délre, mely éjszaka havat, havas esőt okoz majd délen és a középső részeken. Ezt követően a ciklon továbbhalad Görögország felé, miközben egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik Közép- és Észak-Európára. Mi a kettő között helyezkedünk el és vasárnap éjszakától egy hidegcsepp is vendégünk lesz. Ennek köszönhetően az ország több pontján hózáporok kialakulása valószínű és többfelé eshet lepel-5cm hó, tartósan a magasabb pontokon maradhat meg.

Hazánk fölött a zöldes szín jelzi a hidegcseppet, ettől délkeletre a mediterrán ciklon található
Tél havazás fagy időjárás előrejelzés
Fagyos levegőt hoz a hét eleje
Országszerte lehetne hózáporok hétfőn

Ezt követően a ciklon kelet felé halad majd tovább, a hidegcsepp eltávolodik. Újabb ciklonok keletkeznek a jövő héten a Fekete-tengeren, melyek hátoldalán folyamatosan hideg áramlik fölénk. Közép-Európa és hazánk fölött anticiklon helyezkedik majd el, ennek köszönhetően éjszaka derült, szélcsendes idő lesz és éjszakánként többfelé hűlhet  -5, -10 fok köré a hőmérséklet. Nappal 4-8 fok valószínű, hózáporok elszórtan kialakulhatnak főleg északon és északkeleten a jövő héten.

A jövő hét végén sem tágít a hideg levegő

Térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!