Hózáporok és sarkvidéki hidegbetörés érkezik!

Hózáporok és sarkvidéki hidegbetörés érkezik!

Az orosz front manapság sajnos sokat szerepel a hírekben és ehhez igazodva az időjárásban is megindul a keleti hideg nyugatra.

Európai áttekintés:

Az elmúlt hetek enyhe és szeles időjárását okozó atlanti ciklonaktivitás egy időre szünetel, hiszen egy nagy kiterjedésű anticiklon foglalja el a kontinens nyugati és északnyugati részeit, ami gátolja a heves légörvények bejutását Európába. Ezzel egy időben Oroszország fölött egy erős ciklon mélyül ki, mely nagy adag sarkvidéki eredetű hideget szakít le és pumpál délre. A hétvégén a hideg egy mediterrán ciklont is generál tőlünk délre, mely majd hétfőn hajnalban és napközben érinti hazánkat és főleg délen havazást okoz.

A jövő héten nagyobb adag hideg áramlik fölénk, melyet sokfelé erős, viharos szél kísér majd, ezért kifejezetten alacsony lesz a hőérzet. Éjszakánként elsősorban északon és a Kiskunságban csillapodhat le a szél, ezért ezeken a részeken -10 fok alá is hűlhet a levegő.
Nyugat-Európát a délről érkező meleg és az óceán felől keletre tartó ciklonok ostromolják majd, míg Oroszország és Ukrajna felől sarkvidéki száraz, hideg levegő érkezik. Mi a kettő “ütköző zónájában” leszünk, ami egy nagyobb kiterjedésű összeáramlást hoz létre, így országszerte többször is havazhat a héten.
Melegedés 10 napon belül nem valószínű!

Hazai részletes előrejelzés:

Szombaton az ország északi felén több lesz a felhő, máshol gyengén/közepesen felhős idő valószínű. Napközben délnyugat felől egyre borúsabb időre számíthatunk, ám csapadék nem valószínű. Reggel mindenhol fagyni fog, nappal pedig 4-8 fok valószínű. Élénk északi szél valószínű.

Vasárnap eleinte főleg délen, majd máshol is megvastagszik a felhőzet. Csapadék estig nem valószínű, ekkor délen eső, havas eső és hó is eshet. Reggel a szombatinál 1-2 fokkal enyhébb lesz, de így is fagyni fog, míg napközben 5-10 fok valószínű. Élénk lehet az északi szél.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Hétfőn a hajnali óráktól kezdve egészen délutánig főként az ország déli részén havas eső, havazás valószínű, illetve napközben a Duna-Tisza közén is sokfelé havazhat. Lepel-3cm hó hullhat elsősorban délen. Reggel a kevésbé felhős északi területeken közel -10 fok is lehet, míg délebbre egyre enyhébb lesz az idő. Nappal fagypont körül, valamivel fölötte várhatóak a maximumok, a borús déli részeken lesz a hidegebb. A Dunántúlon erős, viharos, keleten élénk lesz az északi szél. A Duna-Tisza közén gyenge.

Kedden a hajnali órákban kitisztul az ég, kevés felhő lesz. Főként a Dunántúlon élénk lesz az északi szél, ott enyhébb hajnal várható. Napközben szórványosan kialakulhat hózápor, kisebb havazás. Az északi szél sokfelé erős lesz. Reggel északon -10 fok körül valószínű, máshol  -5 fok köré hűlt majd a levegő.

Szerdán már a hajnali óráktól sokfelé valószínű havazás, hózápor. Kisebb körzetekben 2-4cm hó is eshet. Reggel szinte országszerte fagyni fog, de nappal is sokfelé fagypont körül mérhetünk. Országszerte többfelé valószínű havazás, néhol több centiméter is hullhat. Az északias légmozgás erős, északkeleten viharos lesz.

Csütörtökön és pénteken hideg lesz a reggel, néhol  -10, -12 fok valószínű és napközben is sokfelé fagyni fog. Szórványosan kialakulhat hózápor, havazás! A szél erős, viharos lesz, így kimondottan kellemetlen, télies idő várható!

Havazás sarkvidéki hidegbetörés időjárás

Hőtérkép: wxcharts