Mi is az a Uniswap?

Mi is az a Uniswap?

A blokklánc technológia megjelenése óta a kriptovaluta forradalom egyik legjelentősebb kulcsszava a decentralizáció volt. Ennek ellenére azonban a kripto tőzsdék szinte egytől egyig a centralizáció elvét követve működtek. Sőt, a legnagyobb forgalommal rendelkező kereskedési platformok még mai napig is a centralizált tőzsdék táborába tartoznak. A centralizált tőzsdéknek több hátránya is van, mint például a hackelés veszélye, a tőzsde helytelen irányítása a vezetőség által, valamint a gyakran indokolatlanul magas önkényes díjak. 

A decentralizált pénzügy (DeFi – Decentralized finance) egyre nagyobb térhódításával azonban a decentralizált tőzsdék (DEX – Decentralized exchange) népszerűsége is napról napra növekszik. Ezek csoportjába tartozik a Uniswap is, egy Ethereum-alapú decentralizált tőzsde, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az ETH-20 tokenekkel való kereskedést. Habár a decentralizált tőzsdék hátrányaként általában az alacsony likviditást szokták felhozni, a Uniswap igyekszik kiküszöbölni ezt a hiányosságot. Lássuk tehát, hogy hogyan is működik a Uniswap, és milyen előnyöket kínál a centralizált tőzsdékkel szemben.

Mit kínál a Uniswap?

Ha definiálnunk kellene a Uniswap-ot, akkor azt mondhatnánk, hogy a Uniswap egy Ethereum-ra épült decentralizált tőzsde és nyílt forráskódú automatizált likviditás protokoll. A Uniswap esetében nincs megrendelési könyv (order book), helyette a kereskedés likviditás poolok (medencék) segítségével zajlik, melyet likviditás szolgáltatók biztosítanak. De vajon mit is foglal magába ez a két kifejezés? A likviditás pool egy olyan tőkeösszesség, amely egy okos szerződésben van lekötve. A likviditás szolgáltatók pedig olyan felhasználók, akik két tokenből ugyanakkora összeget utalnak egy adott pool-ba, egy piac létrehozásához. Ezek a felhasználók tőkéjük lekötéséért jutalmul részesülnek a kereskedési díjak egy meghatározott százalékából, attól függően, hogy mekkora részét teszik ki a teljes likviditásnak az adott pool-ban.

A tőzsdére bármilyen ERC-20 token felkerülhet, ha van mögötte megfelelő likviditás pool a kereskedők számára. A Uniswap esetében tehát a kereskedés teljes mértékben közvetítők nélkül zajlik, és csupán a felhasználók múlik milyen tokenek fognak felkerülni a tőzsdére.

Ha azonban úgy gondolod, hogy nem készültél még fel a decentralizált tőzsdék használatára, mindenképp javasolt egy megbízható kereskedési platformot választanod, mint például a Bitcoin Circuit.

Hogyan működik a Uniswap?

A Uniswap egy automatizált árjegyzői modellt (automated market maker (AMM)) használ. Ezek olyan okos szerződések, amelyek a likviditás szolgáltatók által biztosított likviditás pool-t tárolják.

Vegyünk például egy ETH/USDT likviditás pool-t. A Uniswap kiszámolja mindkét kriptovaluta hányadát a pool-ban, majd megszorozza őket. A kapott összeg nem változhat, hiszen a Uniswap alapötlete az, hogy a pool teljes likviditása nem változhat. Lássuk mi történik, ha beindul a kereskedés. Tegyük fel, hogy Fanni 10 ETH-ot vásárol 10,000 USDT-ért, az ETH/USDT likviditás pool-t használva. Ennek következtében a likviditás poolban lévő ETH aránya csökken, az USDT aránya pedig növekszik. Ez azt jelenti, hogy az ETH ára magasabb lesz a tranzakció után, hiszen a teljes likviditásnak változatlannak kell maradnia. Ez a mechanizmus határozza meg a poolban szereplő kriptovaluták árait, annak függvényében, hogy egy adott tranzakció mennyit változtat a pool arányai.

A Uniswap előnyei

  1.     Biztonság – A Uniswap esetében teljes mértékben te birtoklod saját kriptovalutáid. Habár sokszor hallottuk már, hogy soha ne tarts nagyobb összegeket tőzsdéken, a Uniswap esetében ez nem érvényes, hiszen itt ki van zárva a hackelés lehetősége.
  2.     Adatvédelem – A centralizált tőzsdékkel ellentétben, melyeket minden felhasználónak bonyolult személyazonosság igazolási eljáráson kell átesniük, melynek során számos személyes adatot adunk meg a tőzsdének, a Uniswap nem igényel ilyesmit, hiszen tokeneink továbbra is a saját tulajdonunkban maradnak. Ennek köszönhetően szinte percek alatt belevághatsz a tőzsdén elérhető token ekkel való kereskedésbe.
  3.     Új tokenek – Amint már említettük, a Uniswap-on bárki listázhat tokeneket, így néhány projekt itt sokkal korábban elérhető, mint a nagyobb centralizált tőzsdéken. Ez hatalmas előnyt nyújt számunkra, hiszen korán be tudunk vásárolni egy általunk ígéretesnek ítélt projekt tokeneiből.
  4.     Alacsony díjak – A Uniswap 0.03%-os díjat kínál, amely sokkal alacsonyabb a legtöbb centralizált tőzsde által kínált díjaktól. Ráadásul a kereskedési díjak visszakerülnek a likviditás szolgáltatókhoz.

Összegzés

Habár a Uniswap csupán 2018-ban jött létre, mára már szinte a legnépszerűbb decentralizált tőzsdévé nőtte ki magát.  Ez a tőzsde mindig is ismert volt a felhasználó-központú hozzáállásáról, melyhez ha hozzáadjuk az említett előnyöket, talán nem nehéz elképzelnünk miért is tett szert ekkora népszerűségre csupán néhány év leforgása alatt. A decentralizált pénzügy és vele együtt a decentralizált tőzsdék jelenleg a leggyorsabban növekvő szektornak számítanak a kripto piacon, ezért valószínűleg a Uniswap-ra is fényes jövő vár.