Május meghozhatja az első hőhullámot, 30 fokot?!

Május meghozhatja az első hőhullámot, 30 fokot?!

A május első felében marad a változékony idő, többször többfelé kialakulhatnak zivatarok, elsősorban felhőszakadás kíséretében. Összességében nem lesz hideg, 20-26 fokos maximumokkal számolhatunk, ami a sok éves átlagnak megfelelő.
Miközben nálunk átlagos az idő, a kontinenstől délre halmozódik a forró levegő, 40-50 fokos hőségek tombolnak. Számunkra a változást a hónap közepe hozhatja, amikor az időjárási modellek előrejelzései alapján az Atlanti-óceánon egymást követve alakulnak majd ki a ciklonok, miközben jobbára egész Közép-Európán egy anticiklon orrosodik majd ki, ami a hevesebb frontokat és légörvényeket távoltartja.
Ezt jól szemlélteti az 500hPa nyomáson vett geopotenciál térkép, amin a kék a ciklonoktól hemzsegő területeket jelöli, míg a piros az anticiklont.

A GFS Közép-Európában várja a meleget
Az ECMWF modell szerint csak később érkezne pár nappal az anticiklon és a meleg, eleinte Nyugat-Európa kapná

A ciklon előoldalán elindul az afrikai meleg Európa felé, ugyanakkor még kérdéses a pontos időpont és pálya. Leginkább ebben van eltérés a modellek között, hiszen az európai modell Ny-Európa felé számol meleggel, míg az amerikai modell Közép-Europában is. Míg biztosat éppen ezért nem lehet kijelenteni, de amennyiben fölöttünk húzódik majd az anticiklon, valamivel szárazabb idő várható és a 30 fokot is elérhetik a csúcsok.

Miért és mennyire bizonytalan?

Május hőhullám meleg
A 00z GFS előrejelzése hónap közepére 30-32 fokot vár
Eközben a 06z frissítés ugyanennek a modellnek csupán 24-27 fokkal számol

A fáklya-diagram alapján is erőteljes melegedés mondható ki és az ECMWF modell hosszútávú valószínűségi előrejelzése is az átlagnál melegebbet vár a hónap második felében, így elmondható, hogy reális esélye van az idei év első nyári hőhullámának a hónapban!

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&var=2&geoid=54904&lid=ENS&bw=1
A hónap közepéig átlagos, pár fokkal melegebb idő
A hónap második felében az átlagnál pár fokkal melegebb idő

Valószínűségi térképek: OMSZ

Európai nyomás és hőmérséklet: wxcharts