Csütörtökön szeptemberi hőségnap, majd hidegfront, heves esők, zivatarok

Hidegfront zavarja meg a szeptemberi nyarat

Mielőtt a részletekre térnénk először is nézzük, hogy mi okozza majd az ország nagy részén ezt az ilyenkor szokásos szeptemberi (23, 24 fok) sokéves átlaghoz viszonyított szokatlanul meleg időt.
Jelenleg Nyugat-, és Északkelet-Európa felett is ciklon örvénylik, melyek között egy magassági gerinc épült ki.
A Kárpát-medence e két ciklonrendszer között húzódó gyengülő magas nyomású zónában helyezkedik el, ugyanakkor északkeletről érinti a térséget az északkeletre örvénylő ciklon felhőrendszere, ezért országunk északkeleti felén kevésbé érzékelhető a délnyugatról, a másik ciklon keleti peremén benyomuló igen meleg, szubtrópusi eredetű légtömeg hatása.
Végül csütörtökre utóbbi nyer teret magának és országunk felé sodródik, ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés, csütörtökre átmenetileg az ország jelentős részére visszatér a kánikula meglehetősen élénk, erős délkeleti, déli szél kíséretében.
A ciklonhoz kapcsolódó frontzóna már csütörtökön eléri országhatárainkat nyugat felől, több helyen is heves esőket, zivatarokat is okozva péntekre virradóan.



https://wetterzentrale.de/de/default.php

Szerdára virradóan a Duna vonalától keletre lesz erősebben felhős égbolt jellemző, ott valószínűek még elszórtan esők, záporok, eleinte akár egy-egy zivatar is. Másutt gyengén vagy közepesen felhős égkép várható. Foltokban erősen párássá válhat a levegő. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad, a kezdeti esetleges zivatarok mentén lehet szélerősödés.
Hajnalra  12-18 fok közé hűl a levegő, ám a hidegre érzékeny és derült régiókban 10 fok alatti érték is lehet.

Szerdán napközben a fátyol és gomolyfelhők mellett többórás napsütés ígérkezik az ország túlnyomó részén. Az erősebb gomolyképződés északkeleten a hegyvidéki részeken, továbbá a Dunántúl nyugati felén mutatkozik, ott elvétve, kis körzetet érintő záporok, zivatargócok is kialakulhatnak, ám összességében száraz napra van kilátás.
A szél mérsékelt marad és délutánra 25-30 fok közé melegszik fel a levegő, azaz igazi késő nyári jellegre készülhetünk.


Csütörtökön tetőzik a meleg. A reggel is igen enyhének adódik szeptemberhez mérten, hiszen lesznek olyan tájak ahol alig süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. Élénkülni, napközben erősödni kezd a déli, délkeleti szél.
Az északkeleti határt leszámítva még több órára kisüthet a nap a növekvő gomoly és magas szintű felhőzet mellett.
Délután, este nyugat felől elér minket a ciklon peremhulláma és ebből egyre több helyen várható eső, zápor, sőt zivatarok kialakulásához is kedvező feltételek adódhatnak.
Heves zivatar is lehet az nyugati és északkeleti országrészben, amit jégeső, felhőszakadás, viharos erejű szél kísérhet.
Az ország 70%-án legalább kiadós mennyiségű eső hullik, azaz 5-10 mm-t elérő és meghaladó mennyiségek.
Az események előtt még fülledt, augusztus első felét idéző részleges kánikula ígérkezik, túlnyomóan 30 fok körüli, a déli tájakon kevéssel a feletti maximumokkal.

Pénteken kelet felé halad tovább a jelentős esőket okozó felhőmező, miközben nyugat felől már újabb felhőtömb érkezik. Eleinte keleten, majd nyugat felől várhatóak újabb esők, záporok, néhol zivatar, ám közte napsütés is valószínű a legtöbb helyen a felhők ellenére.
A légáram északira fordul, de csak kissé élénkül meg.
A hőmérséklet csökken, a reggel ugyan enyhe lesz, de napközben már inkább „csak” 25 fok köré emelkedik, sőt a borúsabb tájakon ennél hűvösebb lehet a besugárzás hiányában.


Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak



A hétvégén is marad a változékony, időszakos esőkkel, záporokkal, zivatarfoltokkal tarkított jelleg, de napsütésben is bízhatunk a felhőzet csökkenését, szakadozását követően mind szombaton, mind vasárnap.
A hőmérsékletek napközben elég kellemesen alakulnak a napsütéses periódusokban, jellemzően 25 fok közelében. Az éjjelek viszonylag enyhék maradnak, csupán a hidegre érzékeny tájakon süllyed 10 fok alá a minimum, másutt 10-16 fok között szóródik.
A csapadékos térben és időben a napközbeli órákban természetesen hűvösebb lesz a valószínűsített 24-25 fok közeli hőmérsékleteknél.


További érdekességek itt és itt olvashatóak.