Rekordokat döntő kánikulát, meleget okozhatnak a hurrikánok Európában jövő héten- Mégis hogyan?

Kánikula szeptemberben, hurrikánok nyomában

Alaposan felkavarják a vizet ezek a képződmények Európa légkörzésében is, ezért nézzük részletesen mi a legvalószínűbb jelenleg.
Már napok óta örvénylik az Atlanti-óceán felett a Danielle névre keresztelt trópusi ciklonná erősödött légörvény, ami valójában nem is a szokásos, kimondottan trópusi régiókban alakult ki szeptember első napjaiban.  
Mégis hogyan történhetett meg mindez? A hurrikánok kialakulásához legalább 26 fok körüli vízhőmérséklet szükséges, ami a trópusokon adott, ám jelenleg olyan mértékű pozitív vízhőmérséklet-anomália áll számukra rendelkezésre északabbra is, köztük az Atlanti-óceán északabbi részein, hogy képesek életben maradni, sőt erősödni is.
Így született Danielle, azaz rendelkezésére állt számára az igen meleg, páradús légtömeg azon szélesség közelében, ahol általában ez ritkábban jelentkezik.
Jelenleg az Azori-szigetektől északra, északnyugatra az óceán felett tombol Danielle és egyre inkább, ahogy mozdul északkelet felé retrográd mozgással visszakanyarodik majd és egyre inkább beleolvad az észak-atlanti alacsony nyomású rendszerbe. Szerencsére lakott tájakat nem veszélyeztet aktív szakaszában.


Ezzel együtt pedig immár csak legyengülve, Ex-Danielle néven fogja elérni a nyugati partokat és a mögötte érkező újabb, immáron Earl névre keresztelt hurrikán a köztük elhelyezkedő gerincnek ütközve elég gyorsan veszít majd erejéből, miközben a gerinc keleti peremén húzódó teknő leszakadását idéző elő a futóáramlás megerősödése révén Nyugat-Európa partjai mentén.  

Ennek különös jelentősége abban rejlik, hogy előoldalán Afrika felől nagyon meleg levegő tör ki észak felé, magassági gerinchullám alakul ki. Az igen meleg léghullám előbb eléri Franciaországot, majd a Brit-szigeteket és végül Közép-Európa északi, aztán jövő héten talán szelídebb formában a középső részeit is.
A szeptemberi meleg, részleges kánikula második felvonása tehát e légörvények együttes következménye lesz.



http://www.wxcharts.com

A jelenlegi számítások alapján szélsőséges melegre van kilátás az ábrán jelölt régiókban, akár 8-15 fokkal is magasabb lehet az 1500 méteres magasságra számított hőmérséklet, ami kellő napsütéssel, száraz idővel párosulva a talaj közelben igazi kánikulát jelenthet és a melegrekordok is megdőlhetnek bizonyos tájakon.
Franciaország déli részén jövő hét hétfőn 35-38 fokos forróság is előfordulhat, sőt Európa északabbi részein is lehet 30 fokot elérő maximum.
Hozzánk talán már szelídebb formában ér ide a meleg, ugyanakkor nálunk is jó eséllyel visszatérhetnek a jövő héten a 30 fok közeli maximumok.

http://www.wxcharts.com


További érdekességek itt és itt olvashatóak.