Fagyok és akár az első hópelyhek is megjelenhetnek!

Fagyok és akár az első hópelyhek is megjelenhetnek 10 nap múlva!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a következő időszak időjárás sok izgalmat rejt majd. A hétvégétől egészen a jövő hét második feléig egy Spanyolország térségében örvénylő ciklon előoldalára kerülve átmenetileg magasnyomású zónába esik majd hazánk, melybe meleg levegő áramlik, így néhány napra ismét nyárias idő lesz és a 30 fokot is meghaladhatják a maximumok.
Csütörtökön egy tőlünk északra elhelyezkedő ciklon hullámzó frontrendszere ér el minket és záporos, zivataros idővel egyre hidegebb légtömegeket szállít majd fölénk, ezért a nappali maximumok a hétvégére már 20 fok köré mérséklődnek. Sokfelé van esély ismét esőre, jelentős mennyiségű csapadékra.

Fagy hózápor hosszútávú előrejelzés
A hét közepén az átlagnál több fokkal melegebb idő
A hétvégétől néhány napig jóval átlag alatti értékek

Ami a folytatást illeti, azért tartogat magában bizonytalanságokat. A skandináv térségben egy anticiklon épül ki, míg Kelet-Európában egy ciklon örvénylik majd és ezek pontos elhelyezkedése határozza meg napokig az időjárást szeptember 20 után. A ciklon hátoldalán hideg, sarkvidéki eredetű levegő szivárog le délre, ami többféle kimenetelnek ad lehetőséget, hiszen az ilyen helyzetekben, amikor a hideg képes a mediterrán térségbe lejutni, ciklont generálhat. Jelenleg nem számolnak ezzel számottevően a modellek. Ugyanakkor a fagyos levegő a magasban elérheti a térségünket, ami a nappali maximumokat 10-18 fok közé mérsékelné, míg éjszakánként fagypont köré, az arra érzékeny területeken fagypont alá hűtené a levegőt. Emellett elszórtan záporok is kialakulhatnak majd, ami a magasabb csúcsainkon az első hópelyheket is előcsalhatják. Erre a későbbiekben még bővebben is kitérünk, hiszen egyelőre a nagy időintervallum miatt jelentős bizonytalansággal terhelt.

Nagy adag hideg szakadhat le

Az állításaink alátámasztására az alábbi valószínűségi diagramokat feliratoztuk, ahol a felső hőmérsékleti görbék és az alsó csapadékgörbék egyes tagjai alapján a magasabb csúcsokon nem kizárt hózápor. 3 hosszútávú modell számítási.

Részletes hosszútávú előrejelzés ide kattintva olvasható!

Hőtérképek: wxcharts

Diagramok: wetterzentrale