Októbert idéző, tartósan hűvös, szeles, kezdetben esős idő következik a hétvégétől

Hűvös periódus előtt állunk

Az Atlanti-óceán felett Nyugat-Európa partjaihoz közel férkőzött a Danielle hurrikán, természetesen mára már csak Ex-Danielle, mivel a ciklon jelentősen gyengült.
Előoldalán azonban szubtrópusi eredetű levegő árasztotta el Franciaországot, ezért a térségben ma, főleg a déli részein 35 fok felé forrósodik helyenként a levegő.
Hozzánk ez a meleg szelídebb formában szerdára ér el, azonban idehaza nem kell számítani ilyen magas hőmérsékletekre, elsősorban a déli országrészben lehet 30 fok körüli hőmérséklet, északkeletebbre hűvösebb marad az idő.

30 fok
www.wxcharts.com

Nedves levegő érkezik egyúttal dél felől, a tőlünk nyugatra és északra hullámzó frontrendszer déli ágán pedig egy sekély ciklon is kialakul, így jelentős esőre van kilátás a hét második felében az ország túlnyomó részén.
Északkelet felé csökken majd a várható mennyiség, ám területi átlagban kiadósnak ígérkezik a jelenlegi számítások alapján.

A hétvégétől a frontzóna hidegfrontja mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik felénk, ezért visszaesik a hőmérséklet, igazán ősziesre fordul a légköri helyzet, de lassan csökken a csapadékhajlam, bár az érkező levegő, váltakozó nedvességtartalmúnak mutatkozik, ezért időszakosan még előfordulhatnak esők, záporok.
A nappalok hűvösek lesznek, hétvégétől mindinkább 20 fok alatt maradnak a csúcsértékek és a jövő hét első felében a derültebb, szélcsendes fagyzugokban már 0 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála.



Érezhetőbb enyhülés majd csak a hónap utolsó napjaiban kezdődhet, tehát elég tartósnak néz ki a hidegebb időjárás.


http://www.wxcharts.com
Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt