Jövő héten hidegrekordok is megdőlhetnek, megjelennek a hajnali fagyok

Hideg levegő érkezik, októbert fogja idézni az időjárás

A Skandináv-félsziget felett egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, melyhez egy hullámzó frontrendszer kapcsolódik. A frontzóna déli ágán egy sekély mediterrán ciklon is kialakult, ami jelenleg döntően meghatározza légköri helyzetünk alakulását.
A ciklon fokozatosan észak felé mozog tovább, ezért hátoldalán sarkvidéki eredetű levegő áramlik a kontinens középső tájai felé erős, helyenként viharos északi szél kíséretében.
A ciklon mögött a jövő héten a nyugatról benyúló anticiklon peremén fokozatosan szárazabb, ugyanakkor hűvös, hideg levegő sodródik dél felé, ezért az ilyenkor szokásos szeptemberi, sokéves átlagnál 8-10 fokkal hidegebb idő valószínű.
Mivel csökken a légkör nedvességtartalma az időszak második felében, ezért éjjelente kevesebb felhőre, az anticiklon ránk húzódásával a szél mérséklődése is bekövetkezik várhatóan, így lehetősége lesz nyugalomba jutnia a hideg levegőnek a hét második felében.
Az erősödő kisugárzás pedig kedvezni fog a határozottabb éjszakai lehűléseknek, hajnalonta megjelennek a talajmenti, továbbá a fagyzugos tájakon a légköri fagyok, egy-egy hidegrekordot is veszélybe sodorva, akár megdöntve.

http://www.wxcharts.com

Vasárnapra távolodik a ciklon térségünkből, mindinkább hátoldali áramlás érvényesül, azaz északnyugati szél fúj, melyet sokfelé kísérnek majd erős, helyenként viharos lökések.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzetből szórványosan alakulnak ki záporesők, északkeleten és délnyugaton egy-egy zivatargóc sem kizárt.
Hűvös lesz napközben, hiszen csak 12-18 fok között tetőznek a csúcsértékek.


Az előttünk álló hét első napjaiban kezdetben még váltakozó nedvességtartalmú, majd a hét közepe felé már szárazabb, de még mindig hűvös, hideg levegő érkezik felénk északias szél kíséretében.
Hétfőtől-péntekig a napi maximumok csupán 12-18 fok között alakulnak, sőt a tartósabban felhős, záporokkal érintett térben és időben a 10 fokot is alig éri el.
Magasabb hegyeinkben csupán 5 fok körüli maximumok valószínűek, az esetleges kezdeti csapadék Kékestetőn például vegyes halmazállapotú is lehet.
Hétközben több-kevesebb napsütés szinte mindennap várható, ám lesznek erősebben felhős körzetek és időszakok.
Hétfőn, kedden még kedvezőbb feltételek adódnak záporok kialakulásához, majd a hét közepe felé már szárazabb lesz a levegő és ekkortól csökken a csapadék kialakulási esélye.


Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
http://www.wxcharts.com

A hét második felében megnő a fagyveszély, a fagyzugos régiókban 0 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála, azaz a talajmenti fagyok mellett, immár szerephez juthatnak a légköri fagyok. Természetesen nem sokfelé kell még rájuk számítani, ám összességében is hideg időszak előtt állunk szeptember ezen periódusához mérten.

A hűvös időjárásban javulás a hétvégével kezdődhet, a hónap utolsó napjaiban már emelkedhet a hőmérséklet, enyhébb levegő kezdheti meg a beáramlását országunk felé, így a sokak által várt indián nyár/vénasszonyok nyara lassan, de megérkezhet.
Erről részleteket, hogy miként alakulhat, majd friss cikkeinkben olvashattok.