Jövő hétre befűt a déli szél: 24-25 fok is valószínű a hét első felében, ám nagy esők jönne ha…

Ciklonok érkeznek, déli szél támad

A Kárpát-medence időjárását jelenleg még a tőlünk északra, északkeletre örvénylő ciklon és annak peremháborgásai alakítják.
Hátoldalán hideg, váltakozó nedvességtartalmú légtömegek sodródnak felénk északnyugati irányból, ezért kedvezőek a feltételek, hogy összeáramlások mentén csapadékot adó felhőzetnövekedés jelentkezzen, de nem mindenhol esik, maradnak a felhők mellett több órán át is napos tájaink.
A hét közepétől egyre inkább a talajon, a nyugat felől benyúló anticiklon peremén helyezkedünk majd el, ugyanakkor a magasban még mindig teknő áramlási rendszerében érkeznek a hidegebb, változó nedvességtartalmú, záporoknak, zivatargócoknak is kedvező légtömegek.
Csütörtök, péntek táján növekszik a hajnali fagyveszély, a hidegre érzékeny északi völgyekben, az alföldi homokhátságokon akár 0 fok alatti hőmérsékletek is lehetnek, hidegrekord megdőlése sem kizárt amennyiben leáll a szél és kiderül az ég az arra érzékeny helyeken.
A hétvégétől aztán változik a légnyomási képződmények elrendeződése, fokozatosan nyugatra képződik egy magassági teknő, melynek előoldalán már egyre melegebb, és jóval nedvesebb levegő érkezik felénk, miközben az Atlanti-óceánon belép nyugati irányból a Fiona trópusi ciklon. Ez a légörvény Grönland felé mozog tovább, viszont gyorsan veszít is erejéből ahogy hidegebb vizek felé ér.
Közvetett hatása leginkább az lesz, hogy a tőlünk nyugatra képződő teknő hosszú hullámot vet és a Norvég-tenger környékén örvénylő ciklonnal összekapcsolódva nyugatra fűződik le.
Az alacsony nyomású rendszer előoldalán felerősödő déli, délkeleti légárammal a magasban nedves, mediterrán levegő érkezik.
Így bár melegszik az idő, viszont a nyugatra elhelyezkedő légörvény frontjai mentén jelentős csapadék is érkezik és megnő a záporok, zivatarok valószínűsége is a jövő hét első felében.
Tehát a zavartalan vénasszonyok nyara helyett egy változékony, de mindenképp melegebb néhány nap körvonalazódik a jövő hétre.
De senki se essen kétségbe, aki várja a nyugodt, melegebb, őszi napokat, hiszen októberben még nagy valószínűséggel fog jutni belőle…



Szerdán, csütörtökön nagyrészt felhőátvonulások ígérkeznek, a hűvös, hideg reggelek után sem emelkedik túl magasra a hőmérséklet. Mindössze 11-19 fok közötti maximumokat mérhetünk, és a kezdetben élénk, helyenként erős északnyugati, majd északias szél is ront a hőérzeten.
Záporok, zivatarok, mérsékelt esők is kialakulnak szórványosan, ám nem fog mindenhol esni.

Pénteken és a hétvégén szárazabb lesz már az idő, de keleten és délen még pénteken is lehet kisebb eső, zápor a megvastagodó magasabb szintű felhőzetből.
Pénteken reggel nagyobb lesz a fagyveszély, több helyen is valószínű talajmenti fagy, illetve az érzékeny tájainkon légköri fagy.
A légmozgás ezeken a napokon már délire fordul, de csak vasárnap kezd feltámadni.
Pénteken napközben 14-19, szombaton 16-21, vasárnap már 18-24 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal

Várható hőmérséklet eltérés 2 méteres szintre számítva (negatív anomália) http://www.wxcharts.com

A jövő hét első napjaiban megélénkül, többfelé meg is erősödik a déli, délkeleti szél és ezzel a széllel melegebb, viszont ahogy szó esett róla nagyobb nedvességtartalmú levegő ér el minket, ezért időnként kiadós esők, záporok, zivatargócok alakulnak ki. Nem fog folyamatosan esni, de összességében több alkalommal is várhatóak.
Hétfőn ugyan megtorpan a melegedés, hiszen nedves levegő érkezik és nagyobb területen is lehetnek záporok, sőt egy-egy zivatar is. 17-24 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Kedden, szerdán egy tőlünk nyugatra örvénylő ciklon melegszektorában helyezkedhetünk el, ezért az Alföldön késő nyárias magasságokba, 25 fok köré szökhet a hőmérő higanyszála, bár máshol sem lesz már igazán hűvös, hiszen átléphetjük kicsivel sok helyen a 20 fokot.
Egyúttal pedig újabb kiadós esők, záporok, zivatarok érkezhetnek és záros határidőn belül a rendszer hidegfrontja is átvonul felettünk, emiatt a hét közepétől újra visszaeshet a hőmérséklet…

850 hPa, ~1500 méteres magasságra várható hőmérséklet eltérés 27-én. http://www.wxcharts.com