Jön az “indián nyár”: 25 fok esőzésekkel, zivatarokkal!

Jön az “indián nyár”: 25 fok esőzésekkel, zivatarokkal!

A következő napokban visszatér az enyhe idő, ám változékony napokra készülhetünk és többször megázhatunk majd!

Összefoglaló:

A hétvégén Kelet-Európa fölött egy ciklon örvénylik majd, melynek hidegebb áramlása nem érinti térségünket. Szintén egy légörvény forgolódik Skandinávia fölött, ami vasárnap és hétfőn még nem érinti hazánkat, csupán a fent említett két ciklon között konvergencia várható, ami a délnyugati áramlásnak köszönhetően már vasárnap délután is meleg, de többfelé esős időt okoz. A skandináv ciklon hidegfrontja araszol délkelet felé, előtte hidegebb levegő éri el a mediterrán térséget, így ott hétfőn mediterrán ciklon képződik, ami előoldalán meleg levegőt hoz hazánkba, de ezzel együtt több hullámban esőt, záport, egy-egy zivatart is.
A fenti hidegfront is elér minket kedden. Nyomában zápor, zivatar kialakulhat és néhány fokkal mérséklődik majd a meleg. A front ciklont generál az Adrián, mely szerda éjszakától záporok és zivatarok képződése mellett meleg levegőt hoz majd a térségünkbe. Csütörtökön a ciklon csapadékmezeje is megérkezik, így ugyan meleg lesz, sokfelé eshet az eső és alakulhat ki zivatar. A ciklon egészen a hétvégéig az Adria és Olaszország fölött időzik és neki köszönhetően pénteken és szombaton is, főleg a Dunától keletre kellemes melegben lehet részünk, sokfelé 23-25 fokos meleggel, de a tartósan napos részeken, főleg délkeleten és keleten 30 fokhoz közeli érték sem kizárt. A ciklon szombaton vonulhat át és hátoldalán átmenetileg hűvösebb levegő önti el Közép-Európát.

Október első napján az átlagnál több fokkal melegebb levegő helyhezkedhet el fölöttünk

Részletek:

Vasárnap az előzőekhez képest enyhe reggelünk volt köszönhetően a felhős égboltnak. Napközben csak maximum szűrt napsütés várható és főleg az ország északi felén eleredhet az eső. Az esős részeken 13-16, míg a csapadékmentes helyeken 20-22 fok lehet. Délután és este egy-egy zivatar is lehet az ország délnyugati felén.

Hétfőn sem lesz hideg reggel. A Dunától keletre 12-14 fok várható és záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Ennél északon és nyugaton lehet hidegebb, ahol 8-11 fokot mérhetünk. Napközben főleg délen, délkeleten lehet zápor, zivatar, de kisebb eső máshol sem zárható ki. A maximumok 18-22 fok között lesznek, de délen 23-25 fok is lehet.

Indián nyár meleg zivatar hosszútávú előrejelzés

Kedden hasonló lesz a reggel, nem várható hideg. 10-13 fok lesz a minimum. Napközben eleinte még enyhe lehet az idő, főleg délen 20 fok fölé melegedhet, majd a hidegfront mentén megerősödő északnyugati széllel zivatarok érkeznek!

Szerdán valamivel hűvösebb lesz. Reggel a borús idő miatt nem lesz hideg, 8-12 fok várható, de napközben sem lesz nyári idő. A borús, záporos időjárási helyzetben 12-17 fok várható.

Csütörtökön országszerte eshet az eső, az ország középső és keleti sávjában jelentős, 10-20mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Reggel 8-13, napközben 16-22 fok lesz, de az esős részeken hidegebb is lehet.

Pénteken szórványosan kialalulhat zápor, zivatar, de összességében nem lesz rossz idő. A maximumok 18-24 fok között lesznek, de délkeleten a naposabb részeken 25-27 fok sem kizart.

Szombaton még eleinte keleten meleg lehet, 25 fok körüli értékekkel, majd napközben záporokkal, zivatarokkal végigvonul az országon egy hidegfront!

Európai hőtérkép: wxcharts