Heves zivatarokkal folytatódik a hét!

Heves zivatarokkal folytatódik a hét!

A szeptember végi időszak nem a heves viharokról híres, de ilyenkor is megesik, hogy a légkör aktívabb a vártnál. Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik és néhány napig még meghatározza időjárásunk. Kettősség lesz jellemző. A Dunától keletre igazi meleg, de zivataros idő lesz, míg nyugatabbra egyre hidegebb. Egészen nyugaton a borús, többször esős időben csupán 17-20 fok lesz, míg a délkeleti részeken pénteken és szombaton 25-26, néhol 28 fok körüli meleggel tetőzhet a mediterrán ciklon előoldalán érkező enyhe idő. A csapadékfajták tekintetében is kettősség várható. Míg a Dunántúlon a záporos, esős idő dominál majd, addig kelet felé haladva a légköri labilitás növekedése a zivatarok előfordulásának valószínűségét is növeli.

Csütörtökön is ez lesz a jellemző. Északon és a Dunántúlon gyenge eső, záporok lehetnek, míg főleg délen, délkeleten és keleten erősebb zivatarok is kialakulhatnak késő délután, este. Ezeket a zivatarokat, akár 1-2cm-es jég és 80km/h-t meghaladó szél is kísérheti. Egy-egy szupercellás zivatar sem kizárt.
Éjszaka egy nagyobb csapadéktömb érkezik, ami sokfelé okoz majd jelentős esőt és egy-egy beágyazott zivatar is lehet.

Pénteken a csütörtökihez hasonló felállás várható. A zivatarokat délután elsősorban délen és délkeleten heves kísérőjelenségek is kísérhetik. Nagy méretű jég (2-3cm) és heves kifutószél (80-95km/h) sem kizárt, illetve szupercellák is várhatóak. Éjszaka ismét csapadéktömb halad át.

Zivatar vihar előrejelzés

A szombati nap valamelyest más lesz. Eleinte többfelé kisüthet a nap és meleg lesz, kivéve nyugaton. Délkeleten 26-28 fok is lehet. A nap folyamán egy hidegfront mentén több hullámban kialakulhatnak záporok, zivatarok és heves zivatarok is. Erre az ország középső sávjában, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc széles sávjában van a legnagyobb esély. Akár nagy méretű jég és heves szélvihar is lehet!

Figyelmeztető térképek: www.met.hu

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik