Jövő hét közepére itt az igazi vénasszonyok nyara- napsütés, száraz idő

Érkezik a vénasszonyok nyara, jövő héten már szárazabbra fordul az idő

Jelenleg még ciklonális tevékenység határozza meg légköri helyzetünket. A ciklonokhoz kapcsolódó frontok pedig változékony, csapadékos, hőmérséklet tekintetében is erősen megosztott időjárást eredményeznek.

http://www.met.hu


Még ezen a héten vagyis a hétvégén kitart ez a mozgalmas jelleg, változás csak jövő héten kezdődik. A hétfőről keddre átvonuló hidegfront mögött a jelenlegi számítások egyre stabilabban adják, hogy emelkedik a szárazföld felett a légnyomás, növekednek a geopotenciál értékek, ami egyet jelent időjárásunk javulásával, stabilizálódásával.
A hétfői hidegfront mögött nyugat felől anticiklon húzódik tehát ránk, a ciklonok és frontjaik pályája északabbra húzódik, miközben az anticiklon csak lassan gyengül és mozdul majd kelet felé, így jövő hét közepétől legalább a hét legvégéig ez a magas nyomású zóna hozhatja el hozzánk a várva-várt vénasszonyok nyarát/indián nyarat.
Ilyen időjárási helyzetben a fátyolfelhős- napsütéses nappalokat sokszor gyengén felhős, derült éjjelek követik, ezért a reggelek már csípősek lehetnek, ugyanakkor a napsütés hatására napközben gyorsan emelkedik a hőmérséklet, és kora délután a fátyolfelhős vagy derült ég mellett élvezhetjük a napsütést.
Annyit viszont fontos kiemelni, hogy stabil légköri felállás révén hajnalonta már növekszik a ködfoltokra való hajlam, amik bár feloszlanak napközben a legtöbb helyen, de a reggeli órákban veszélyeztethetik a közlekedést!


https://www.facebook.com/matesutophoto/photos

Részletes magyarországi előrejelzés:

Szombatra virradóan erősen felhős, borult égboltra számíthatunk, melyből újabb hullámban várható eső, zápor, foltokban egy-egy zivatar.
A nyugatias szél gyenge, mérsékelt marad, de konvektív csapadék környezetében átmenetileg megerősödhet. Hajnalra 9-15 fok közé hűl a levegő.

Szombaton napközben a szokásos menetrend szerint a csapadéksáv elvonul térségünkből és felszakadozik a felhőzet, mely mellett hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüthet. Délután újabb hidegfront érkezik, ezért északnyugat, nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és megnő a záporok, zivatarok kialakulási esélye.  
Egy-egy heves zivatar is előfordulhat, jégesővel, intenzív csapadéktevékenységgel, szélrohamokkal párosulva.
A zivataroktól eltekintve is feltámad a délnyugati majd az északnyugatira forduló légmozgás.
Az események előtt/között az Alföldön még magasra, késő nyárias tartományba szökik a hőmérő higanyszála, ami azt jelenti, hogy a 25 fokot is elérhetik néhol a maximumok. Országos átlagban 16-24 fok között szóródik.


Vasárnapra elvonul a csapadékzóna. Szeles időben szakadozó felhőzet, hosszabb-rövidebb napos periódusok mellett már csak elszórtan alakulhatnak ki záporesők itt-ott zivatarok, ám területi átlagban már nem hullik jelentős mennyiség, csak az intenzívebb záporok mentén lehet számottevő. Az északnyugati szél erősnek ígérkezik, ami ront a hőérzeten.  
Jellemzően 17-23 fok közé emelkednek a maximumok.

A jövő hét elején hétfőn tehát újabb hidegfront hoz változékonyságot és csapadékot, záport, zivatart valamint erős északnyugati szelet.
Hétfőn, kedden gyakran kell élénk, erős északnyugati légáramlásra készülni, és e mellett hétfőn még eshet is több helyen az eső, záporeső, majd a front mögött keddtől anticiklon húzódik ránk.
A hőmérséklet a hét elején átmenetileg visszaesik pár fokkal, többnyire 14-20 fok között tetőzik, majd szerdától kissé erősödik a nappali felmelegedés mértéke és beköszönt a vénasszonyok nyara jellegű, nyugodt, őszi időjárás.
Egyre inkább 20-22 fok körüli, helyenként 23-24 fokot is elérő csúcsértékekkel számolhatunk, ami napsütésben igazán kellemesnek bizonyulhat, ugyanis erősebb szél sem fogja már ekkortól rontani a hőérzetet.
Reggelente ködfoltok is lehetnek a szél gyengülésével és a derültebbé váló éjszakai égbolt alatt erősödik a kisugárzás, így az éjjelek hidegebbnek adódnak, míg a napsütés hatására délután a ködfoltok eltűnnek és ugrásszerűen melegszik a levegő, így nagyobb lehet a napi hőingás ebben az időszakban.
Célszerű lesz rétegesen öltözködni majd a meghűléses betegségek elkerülése érdekében.

http://www.wxcharts.com

Vasárnap közelíthet meg minket egy hidegfront, ami megzavarhatja a légköri nyugalmat, ezért innentől ismét változékonyabb jelleg következhet, feltámadhat a szél és csapadék is érkezhet.
Azonban ennek pontos alakulásáról majd a friss modellfutások keretén belül készített előrejelzéseinkből olvashattok.