Tartós lesz a napsütéses vénasszonyok nyara: 24-25 fok is lehet helyenként a hét második felében

Napokig vendégünk lesz a vénasszonyok nyara

Jelenleg valamint az elkövetkezendő 24 órában még kissé változékony idő várható, mivel egy ciklon hátoldali áramlásában helyezkedik el a Kárpát-medence.

http://www.met.hu

A nyugatról benyúló anticiklon keleti peremén egyelőre dinamikus és északnyugati a légpálya, mely fokozatosan a magas nyomású légképződmény keletebbre helyeződésével délnyugatira, délire fordul és csökken a légnyomási gradiens, azaz legyengül az eleinte erős, helyenként viharos szél.
Déli, délnyugati áramlással száraz és a magasban szubtrópusi eredetű levegő sodródik Európa belseje felé a magasban.

http://www.wxcharts.com

A magas nyomású zóna napokig távol tartja majd tőlünk az északra vonuló markáns ciklonok frontjait, ezek közvetlen módon nem fognak beleszólni légköri helyzetünk alakulásába, hanem a kontinens északi, északnyugati felén okoznak majd változékony, szeles, kellemetlen időt.
Október révén a derült éjszakákon lehűl a levegő, az ősz jeléül pedig ködfoltok is képződnek, míg napközben a sok, de esetenként magas szintű felhőzet által szűrt napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, ezért viszonylag nagy lehet a napi hőingás, fontos lesz a réteges öltözködés a meghűléses betegségek elkerülése érdekében.
Ebben a légnyomási elrendeződésben jelentős változás a hétvégéig nem várható, a hétvégén érkező hidegfront a friss számítások alapján tőlünk északra halad el és gyengül is.


A változás csak a szél átmeneti feltámadása lehet a hétvégén,  hiszen addig már jobbára mérsékelt vagy legfeljebb élénk délies irányú légmozgás a legvalószínűbb.
Jelentős esőre már nem kell számítani a következő 10 napban, a hőmérsékletek pedig érdemben nem változnak, kora délutánonként zömében 20 fok köré, felé emelkednek, helyenként pedig a 24-25 fokot is elérhetik.

Részletes magyarországi előrejelzés:

Keddre virradóan a legtöbb helyen csökken a felhőzet, ám északnyugaton lehetnek erősebben felhős körzetek, ahol kisebb eső is előfordulhat még.
A kezdetben sokfelé erős, időnként viharos lökésekkel kísért északnyugati szél fokozatosan lecsendesedik, ám az északnyugati szélcsatornában, a középső megyékben még így is megerősödhet olykor.
A minimumok 3-12 fok közé süllyednek országos viszonylatban.

Kedden napközben többórás napsütés várható, de lesznek felhősebb periódusok. Ezekből a felhőkből elvétve lehet kisebb záporeső, összességében már csapadékmentesen telik a nap.
Az északnyugati szél is legyengül estére, az időszak kezdetén, délelőtt, kora délután azonban még lehetnek élénkebb, esetleg itt-ott erősebb széllökések.
A nappali felmelegedésben egyelőre nem tapasztalunk változást igazán, mivel többnyire 14-20 fok közé emelkednek a csúcsértékek.

Szerdán a csípős, foltokban párás, ködös, hűvös reggelt követően nyugodt, kora őszi, vénasszonyok nyara jellegű időjárásra készülhetünk.
Többórás, esetenként inkább szűrt napsütés várható a fátyolfelhők hatására, ám ezekből a felhőkből esni sehol sem fog.  
A szél délire fordul és megélénkül, elkezdődik a meleg levegő beáramlása a magasban délnyugati felől.
A legmelegebb órákban egyre többfelé éri el a 20 fokot a hőmérő higanyszála, sőt délen a 22-23 fokot is megközelítheti már itt-ott.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel
https://www.facebook.com/matesutophoto/photos

Csütörtökön, pénteken, szombaton egyhangú lesz az időjárás napi menete.
A reggelek hűvösek lesznek, bár az időszak végén már lehetnek tájak ahol 10 fok alá sem csökkennek a minimumok, míg napközben zömében 20-23, sőt helyenként 24-25 fok közelébe várhatóak az értékek délután.
A légmozgás ezeken a napokon csak időnként élénkülhet meg, erős vagy viharos széltől nem kell tartani.
Hajnalonta ködfoltok képződnek, amik reggel ronthatják a látási viszonyokat, ezért a járművel korán útnak indulók legyenek fokozattan óvatosak!
Napközben ezek eltűnnek és fátyolfelhős-napos, kellemes jellegre célszerű számítani.

Vasárnapra annyit változik a helyzet, hogy várhatóan súrol minket egy gyenge front, ami hatására feltámadhat az északnyugatira forduló szél átmenetileg, azonban ez a front érdemi változást nem fog okozni.
Alapvetően marad a jó idő, jelentős eső nélkül.
A következő hét elején már közelebb kerülhetnek a ciklonok térségünkhöz, ekkortól feltámadhat a déli szél, viszont a meleg idő még kitart délutánonként.
Hétfőn, várhatóan még kedden is 20-25 fok között alakulnak a hőmérsékletek és a hajnalok sem lesznek igazán hűvösek, maradnak 10 fok feletti hőmérsékletű régiók.
Hidegebb reggelek a fagyzugos környékeken adódnak, azonban légköri fagyok nem valószínűek ebben a periódusban.