Jövő hét vasárnaptól bekeményít az indián nyár: 26-27 fok is valószínű

Indián nyár/vénasszonyok nyara

Bár jelenleg is tart a vénasszonyok nyara vagy ha úgy tetszik indián nyár, hiszen csak egy gyenge hidegfront érinti térségünket, ami alapvető átalakulást ebben a légköri helyzetben nem produkál.
A magasban kissé hűvösebb levegő érkezik, azonban talaj közelben a több-kevesebb napsütés hatására így is több helyen emelkedik 20 fok közelébe a hőmérő higanyszála.
Többközéppontú magas nyomású zóna húzódik térségünk felett nyugat-keleti irányba, melynek mentén általában szárazabb az idő, a frontok pályája északabbra tolódott, igaz időnként súrolnak minket ezek felhősávjai, ám gyökeres fordulatot sem most, sem pedig az előttünk álló héten nem okoznak.
Marad tehát az előttünk álló héten is a kellemes, őszi idő délutánonként, zömében 20 fok közelébe emelkedő maximumokkal, ugyanakkor hűvös, párás, foltokban ködös hajnalokkal, bár légköri fagyok nem valószínűek.


A hétvégétől Nyugat-Európa partjai mentén várhatóan egy hosszú hullámú teknő mélyül ki, melynek előoldalán afrika felől magas nyomású gerinc, illetve a talajon anticiklon épül fel a kontinens déli és középső tájai felett.
Az alacsony nyomású rendszer előoldalán pedig szubtrópusi eredetű léghullámok törnek északra, így a magasban többfokos felmelegedés várható.
Bár az őszbe haladva egyre nagyobb a hajnali pára és köd kialakulási esélye, azonban ezek nagyobb része feloszlik és eltűnik napközben, ezért az inverzió még nem lesz annyira jelentős, hogy meggátolja a nappali intenzív hőmérséklet-emelkedést.
Vasárnaptól kezdődően erősödő felmelegedésre, szórványosan késő nyárias, azaz 25 fokot elérő vagy azt akár meghaladó maximumokra készülhetünk.
Mivel a jelenlegi számítások szerint a rendszerhez kapcsolódó frontálzóna tőlünk nyugatra lefékeződik, ezért pár napig vendégünk is maradhat a nyárutóra emlékeztető jelleg.

http://www.wxcharts.com



Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő