Jövő hét hétfőre több helyen 25 fok közeli meleg körvonalazódik- belehúz az indián nyár újra

Hosszú indián nyár, kisebb megtöréssel

Európa nagy részén melegebb időjárás idehaza indián nyár jellemzi a légköri helyzetet, hiszen a ciklonok pályája messze északra térült ki, valamint az óceán felett is, egy úgynevezett stacionárius, helyét alig változtató ciklon helyezkedik el

http://www.met.hu

Utóbbi előoldalán tartós déli áramlás alakul ki, Nyugat-Európában is az átlagosnál jóval melegebb időre van kilátás, míg minket érint az északra örvénylő ciklonrendszer hidegfrontja, ezáltal a ciklon hátoldalán délkelet felé mozgó hidegebb levegő kisebb hulláma.
Bár számottevőbb lesz a visszaesés csütörtökre, péntekre, azonban a Nyugat-Európát elárasztó szubtrópusi eredetű levegő minket is elér hétvégére, ezért újra erősödik a nappali felmelegedés mértéke, azaz ismét mérhetünk a jövő héten 20 fok körüli, feletti maximumokat.
Mivel jobbára anticiklonok és azok pereme alakítja időjárásunkat, ezért ritka lesz a frontokhoz köthető csapadék, elsősorban pénteken és szombaton van esély több helyen esőre egy frontzóna hatására, míg azt követően újra csökken a valószínűségük és visszatér az igazán enyhe, meleg idő.


http://www.wxcharts.com

Részletes magyarországi előrejelzés:

Szerdára eléri hazánkat a bevezetőben is említett, kisebb lehűlést hozó gyenge hidegfront. Útját a napos időszakok mellett felhősödés, helyenként, főleg északkeleten előforduló záporok is kísérik, azonban jelentős eső nem várható területi átlagban.
A szél északira, északnyugatira fordul és megélénkül, a Dunántúlon megerősödik átmenetileg.
A maximumok 18-23 fok közé emelkednek.

Csütörtökön keletre halad el a hidegebb levegő zöme, ám így is 4-5 fokot visszaesik a felmelegedés mértéke és reggel foltokban kisebb légköri fagy is lehet, erre nagyobb esély a fagyzugokban van, másutt legfeljebb talajmenti fagy fordulhat elő.
Túlnyomóan a napsütés lesz jellemző a szakadozott felhőzet mellett, a légáramlás pedig keletire, délkeletire fordul és a Dunántúl északi felén megélénkül.
A legmelegebb órákban 12-17 fok közötti csúcsértékeket olvashatunk le a hőmérőkről.

Pénteken és szombaton változékonyabbra fordul a légköri helyzet. Nyugat felől egy frontzóna összefüggőbb felhőzete érkezik, emiatt pénteken délután nyugaton a felhőzet vastagodását követően eleredhet fokozatosan az eső, ami szombatra kelet felé terjeszkedik és vasárnapra elhagyja országunkat.
A köztes időben sokfelé fog esni és megélénkül a délnyugati szél.
Általában 13-19 fok között szóródnak az értékek mindkét nap, bár szombaton a tartósabban borús, csapadékkal is érintett régiókban 10 fok közelében is maradhat, ellenben nyugaton ahol szakadozik a felhőzet és előbukkanhat délután a nap, ott melegebb várható kicsivel.
Péntek reggel még lehet a fagyzugokban kisebb légköri fagy. (-1, -2°C)

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Pap Áron

Vasárnaptól  délnyugati áramlással meleg, változó nedvességtartalmú levegő érkezik felénk,  elszórtan záporesők is lehetnek, bár összességében nem érkezik már jelentősebb eső.
Magas és középmagas szintű felhőzet zavarhatja a jövő hét elején a napsütést, itt-ott pedig erősebb is lehet a gomolyfelhő-képződés és elvétve záporesők is lehetnek, valamint feltámad a délies szél.

Vasárnap északkeleten még kevésbé melegszik, ott 15 fok körül maradnak a csúcsok, szemben délnyugaton már a 20 fokot is meghaladhatja helyenként.
Hétfőn szubtrópusi eredetű levegő lesz felettünk, nagy területen 20 fok felett, sőt délen 25 fok körül, néhol esetleg a felett lehetnek a délutáni órák maximumai.
Hétvégétől megszűnik újra a fagyveszély. A meleg levegőben záporok esetleg zivatargócok elvétve kialakulhatnak, területi átlagban azonban nem érkezik kiadósabb csapadék a friss számítások alapján.
Az átlagosnál melegebb, vénasszonyok nyara jellegű idő október végéig eltartani látszik, sőt még november elején is maradhat több helyen a 20 fok közeli hőmérséklet délutánonként, igaz a köd idővel egyre nehezebben oszlik majd fel ott ahol kialakul.