Sarkvidéki eredetű hidegleszakadást hozhat a folytatás!

Sarkvidéki eredetű hidegleszakadást hozhat a folytatás!

A következő néhány napban még biztosan marad az unalmas eseménytelen idő és az átlagnál magasabb értékek, de a jövő hét második felében már mocorog a változás. Mivel a kontinenst kelet és nyugat felől is ciklonok és frontok érik majd el, magas a bizonytalansága a pontos kimenetelnek.
Egy felől Kelet-Európát egy anticiklon, majd egy ciklon éri el fagyos, sarkvidéki eredetű hideggel, más felől viszont az Atlanti-óceánon képződő ciklonok előoldalán eleinte enyhébb legtömegek sodródnak a kontinens belseje felé. Ezek ütközése térségünkben történik majd meg, ami az Adrián mediterrán ciklonok keletkezését okozza. Magyarul egy szerelmi háromszög közepébe csöppenünk, éppen ezért nem lehet bizton állítani, hogy hány fok lesz, hó is lesz-e, vagy hogy mit jelent a “semmi” egy hölgynél.
DE a hosszútávú valószínűségi előrejelzéseket összevetve kimondható, hogy a jövő hét második felétől lehűlés kezdődik, ami átlagos, sőt annál néhány fokkal hidegebbet is jelenthet a térségben. Mivel felkavarja a mediterrán vidéket a hideg, ez csapadékot is hoz majd. Hogy pontosan mennyi utánpótlása lesz a hidegebb levegőnek, az még ingadozik a modellszámítások között, de most releváns esély mutatkozik hóra és téliesebb időjárásra is. Több modellfutás jelzett már a hegyekbe, sőt síkvidékre is havat, ezért nem kizárt, hogy a szezon első havazása már az ajtóban áll.
Amint biztosabban látszik a helyzet, bővebben is írunk róla.

(wetterzentrale.de)
Hideg fagy tél
A magasban egészen délre juthat a hideg levegő (wxcharts)