Mediterrán ciklon érkezik, havazás válthatja fel az esőt!

Mediterrán ciklon érkezik, havazás válthatja fel az esőt!

Péntek délelőtt

Egy újabb mediterrán ciklon éri el az országot. Az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég. A Dunántúlon és a középső országrészben többfelé eleredhet az eső. A kelet, északkeleti szél többfelé megélénkülhet. 

Péntek délután

Délután szinte országszerte számíthatunk esőre, záporesőre. A késő délutáni óráktól kezdve a ciklon hátoldalán északkelet felől egyre hidegebb légáramlatok érkeznek hazánkba, így az északkeleti országrészben magasabban fekvő tájain már havaseső, esetleg havazás válthatja fel az esőt, de még némi bizonytalanság van a helyzettel kapcsolatban, mivel mediterrán ciklonról van szó. A Dunántúlon az északnyugati, míg a középső és keleti országrészben az északkeleti szél többfelé megélénkülhet, néhol megerősödhet.

A legmagasabb hőmérséklet +4 és +12 °C körül alakulhat.

Péntek estétől – szombat reggelig

Az esti órákban is folytatódik a csapadékos időjárás, északkeleten már egyre inkább havaseső, havazás lesz a jellemző. Eleinte a Bükkben és a Zempléni-hegység csúcsain számíthatunk havazásra, majd a Mátrában és a Jászságban is eshet vegyes halmazállapotú csapadék, esetleg tisztán hó. A reggeli órákig az ország északi, északkeleti tájain lévő alacsonyabban fekvő területeken alakulhat ki lepel, az Északi-középhegység és a Zempléni-hegységben 1-2 cm, a hegycsúcsokon 4-5 cm friss hó hullhat. A hajnali órákig a Dunántúlon már megszűnhet a csapadék. A középső országrészben és a Dunántúlon az északnyugati, míg keleten, északkeleten az északi, északnyugati szél megélénkülhet, északkeleten erős széllökések is előfordulhatnak.

Éjszaka folyamán északkeleten -3 és +1 °C, máshol azonban +2 és +7 °C körül alakulhat a minimum hőmérséklet.

Borítókép fotó: MetKép Team / Sütő Máté

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső