Jelentős eső, nyugaton jelentős havazás jön!

Jelentős eső, nyugaton jelentős havazás jön!

Kedden délután egy mediterrán ciklon trafálja telibe hazánkat, ami jobbára csütörtökig lesz meghatározó időjárasunkban.
Az első felvonás a Dunántúl délnyugati részein kezdődik jellemzően esővel, amit a ciklon hátoldalán beáramló fagyos levegőnek köszönhetően estétől többfelé hó, havas eső vált fel. Nagyjából az éjféli óráktól hajnalig síkvidéken is havas eső, hó eshet az Alpokalján.
Az ország döntő részén azonban az eső lesz a jellemző csapadék és kelet felé csökken majd a mennyisége. A lehulló csapadék tekintetében keleten csupán 5-10mm eshet, míg nyugaton 30-40mm, sőt az Őrségben és a Kőszegi-hegységben 50mm-t meghaladó mennyiség sem kizárt.
Az alacsonyan fekvő területeken, a Bakonyban és az Őrségben nyugaton általában lepel-3cm friss hó hullhat, de a határhoz közelebb az 5cm-t is elérheti (még bizonytalan, hogy mennyire tudja bevenni a hideg ezt a részt, éppen a határon lesz). Ezeket világos kékkel jelöltük. A lila részeken vegyesen eső, havas eső, időszakosan hó eshet, de nem sok esély van hórétegre.
Sopron térségében, főleg a Soproni-hegységben megközelíti a hóréteg vastagsága a 10cm-t. Mivel fagypont körül lesz, az intenzitáson sok múlik majd.
A legtöbb hóra a Kőszegi-hegységben van esély. Mivel még nagy a szórás, nehéz lenne egy pontos értéket várni (a modellek 12-60cm között szórnak), de a legvalószínűbb most 20cm körüli mennyiség. Ez leginkább az 500m fölötti részeken esélyes, Írott-kő térségében. Amennyiben a helyzet nem romlik, csapatunk fent lesz!

Havazás eső ciklon
Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső