Akár >10 cm hó, hófúvás, szélvihar jöhet!

Akár >10 cm hó, hófúvás, szélvihar jöhet!

Egyre biztosabb, hogy az idei december telet is tartogat számunkra, amit vasárnap hoz majd el nekünk.
Előtte pénteken már egy mediterrán ciklon átgázol rajtunk, eleinte északon hóval, majd mindenhol esővel. Péntek este zápor, zivatar is kialakulhat a déli országrészben.
Szombaton újabb ciklon érkezik, ami rövid csapadékszünet után a péntekit is übereli majd a mennyiségek terén. A ciklon előoldalán kimondottan enyhe levegő áramlik be főleg az ország déli és keleti területei fölé, így ezeken a részeken az esős idő ellenére is 10 fok körüli enyheség lesz.
Ezzel szemben a ciklon hátoldalán szombat délutántól lassan megindul a fagyos levegő hazánk felé északnyugati irányból és a jövő héten erős fagyokkal is számolhatunk. A bizonytalanság a hideg “rajtolásánál” ugrik meg nagyon, ezért több lehetőséget is szeretnénk felvázolni, amik most a legvalószínűbbek.

Jövő héten téli idő lesz, a magasban fagyos levegő érkezik! (Wxcharts)

1. Késik a hideg, a ciklon nyugatabbra megy:

Ebben az esetben csak szombat éjszaka kezd nyugat felől a csapadék hóba váltani, amit követ majd a Bakony, a Pilis és a Börzsöny és vasárnap az északi országrész. Ez a forgatókönyv alapján a Bakony és a nyugati országrész, valamint a hegyek kivételével jelentős hó nem esne vasárnap délutánig az ország nagyján. Ezeken a helyeken így is összegyűlne 5-10 cm hó, amit utána a viharos szél a fagyos időben hordhat. Máshol azonban az eső lenne a jellemző és csupán a vasárnap este/hétfőn kialakuló összeáramlás hozna néhány centiméter havat az Alföldre, annak is inkább az északkeleti részeire.

2. Hamarabb érkezik meg a hideg néhány órával:

Mivel már vannak modellek, amik ezzel a lehetőséggel számolnak, nem szabad elvetni. A havat kedvelő emberek számára ez lenne a legjobb, hiszen szombaton már kora délután a Dunántúlon főként a Bakonyban és az Alpokalján, valamit az északi országrészben gyorsan hóba váltana a csapadék és éjszaka már a Dunántúl középső és északi részein, a főváros térségében, Nyírségben és Jászságban is havas eső, hó esne. Reggelig az ország jelentős részén havazás alakulna ki. Ebben az esetleg a hegyekben vastag, 20-30 cm-t meghaladó hótakaró is kialakulhat, míg a Dunántúlon síkvidéken is 5-20 cm (nyugat felé növekedve) és emellett az Alföldön is mérhető, összefüggő hótakaró lenne vasárnap délutánig. A viharos szél sokfelé okozna hófúvást.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

3. Aranyközép, ami több modell legvalószínűbb előrejelzése:

Mivel sok időjárási modell együttes képét igyekszünk használhatóan értékelni, erre a lehetőségre építettük fel az alábbi térképeket is.
A ciklon szombat késő délutántól elkezdené lehúzni a fagyos levegőt északnyugatról, ami viharos szél mellett történik majd. Először az Alpokalján és az Őrségben válthat át késő délután, este, majd rövid idővel később a Bakonyban és vasárnap hajnalban már az Észak- és Közép-Dunántúlon is. Reggelig ezeken a területeken eshet számottevő hó. Az alacsonyabb területeken 4-8 cm közötti mennyiség reális, míg az Őrség, Kőszegi-hegység (esetleg az Alpokalja alacsonyabb részei) és a Bakony ennél jóval többet kaphat. Ezeken a helyeken 10-15 cm, a Bakonyban, akár 20 cm körüli hórétegre is esély van.
Vasárnap napközben már északon is hóba válthat a csapadék, miközben a Dunántúlon lassan megszűnik (a Bakonyban estig havazhat). Északon a hegyekben további 3-10 cm hó hullhat. Délutántól a ciklon egy összeáramlást hozhat létre, ami az Alföldön is okozhat lepel-4cm havat, de keleten és eszakkeleten hétfő estig ennél több is eshet.
(Ami kevésbé került említésre, hogy ahol nem vált át hóba, vagy csak később, ott jelentős mennyiségű (30-50 mm) eső eshet majd!)
Emellett gondot okozhat a szél, főként a Dunántúlon, hiszen 60-80 km/h-s lökések és fagy várható, sőt a Bakonyban és a Balaton térségében a 90km/h-t is elérhetik a  legerősebb széllökések. Ez esélyt ad hófúvásra, akár méretesebb hóbuckákra is!

A helyzet még rendkívül bizonytalan. A pontos pályája a ciklonnak valószínűleg még aznap sem lesz 100%-os, éppen ezért változhatnak a mennyiségek is. Elképzelhető jóval több hó, de kevesebb is.

Csapadékfajták (1.)
Csapadékfajták (2.)
Hófúvás havazás szélvihar
Hómennyiség