Enyhe lesz a karácsony, de…

Enyhe idő lesz karácsonykor, de…

Ahogyan arról korábban is írtunk, karácsonykor enyhe idő várható, azonban nem mindenhol várható tavaszias idő.
A következő napok időjárását alapvetően egy tőlünk messze északon örvénylő, nagy kiterjedésű ciklon határozza majd meg. Szombaton még egy érintő hidegfront söpri ki a párás, ködös időt, reggel a délkeleti, majd délután az északi szél erősödik meg, ahogy áthalad felettünk a front. Mögötte ismét felhősebb lesz az ég, délnyugaton gyenge zápor, kisebb eső is lehet.
A maximum hőmérsékletek 10 fok körül, illetve kissé felette alakulnak majd, Sopron-Békéscsaba képzelt vonalának széles sávjában lesz a legmelegebb, ott 13-15 fok is lehet, míg a tartósan felhős nyugaton 5-8 fok, északkeleten 8-10 fok várható.

Karácsony első napján a Dunántúlon +5, +7 fok várható, míg a Tiszántúlon -1, +3 fok lehet. Napközben borult lesz az idő, 10 fok körüli, kicsit az alatti maximumok várhatóak, kisebb eső délelőtt csak délnyugaton lehet, a délutáni, esti órákban azonban északkeleten is gyenge eső várható. Gyenge lesz a légmozgás, majd késő este elér minket a fent említett ciklon melegfrontja, ennek hatására késő este délnyugaton, majd hétfőn már országosan is megerősödik a délnyugati szél.
Kettősség jelemzi majd időjárásunkat a hőmérséklet tekintetében, míg a szelesebb déli országrészekben 12-14 fok körüli, helyenként akár 15 fokos maximumokra számíthatunk, míg az ország északkeleti részén csupán 4-7 fok várható.

A hidegfront után újabb melegedés kezdődik, az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb idő várható az év végén.

Borítókép: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!