Mikor térhet vissza a téli idő?

Mikor térhet vissza a téli idő?

A részleteket megelőzve: még soká.

A következő szűk 1 hétben az Atlanti-óceánon Nagy-Britanniát és Skandináviát érintve egymást követik majd a ciklonok, amik abban a térségben szélvihart, esőt és havat egyaránt hoznak. Eközben a kontinens keleti részét leszámítva egy testes anticiklon helyezkedik el, ami a fent említett légörvényeknek köszönhetően meleg levegőt hoz. Ennek köszönhetően az átlagnál 15-17 fokkal melegebb lesz. A dolog érdekessége, hogy az új év első napján az Alpokban és hazánk nyugati tájai fölött is a 0°C szintje 4000m-en lesz, ami utoljára nyáron volt megfigyelhető.

Ábra forrása: Tornado in Italia

Január első hetében a ciklonok egyre inkább érinthetik a kontinens északi és nyugati területeit, ezért a meleg délebbre szorulhat és valamivel hidegebb idő várható. Ez még mindig nem lesz igazán téli idő, de visszatérhetnek a reggeli fagyok és nappal sem valószínű 15-17 fok. Hatalmas előrelépés.

Január 5-én a délutáni maximumok is 4-7 fok körül lehetnek

A modellek nagyjából egyetértenek abban, hogy január első felében nem tér vissza valószínűleg a zord tél, de fokozatosan az egyre közelebb kerülő ciklonpályák miatt esély van az átlaghoz visszatérő értékekre. Ez már télies időt jelentene és esetleg havat is. Erre egyelőre legjobb esély január 8-12-től lehet, de természetesen a nagy időintervallum miatt ez még bizonytalan. A remény hal meg utoljára!

A következő 2 hét alakulása a GFS modell szerint
A következő 2 hét alakulása a GEM modell szerint
Tél lehűlés időjárás előrejelzés
Egy kis szerencsével még láthatunk telet idén

Diagramok: wetterzentrale.org

Hőtérképek: wxcharts.com