2-3 havi csapadék, havazás, szélvihar!

2-3 havi csapadék, havazás, szélvihar!

A címből már lehet sejteni, hogy a jövő heti időjárás nem spórol a változatossággal. Ciklont ciklon követ majd, amit szél, eső, hó és hőmérséklet ingadozás jellemez.

Vasárnap este, hétfőn érkezik az első adag. Először egy hidegfront okoz majd záporokat, északon hózáporokat, ezt követően hétfőn sokfelé eshet az eső, de az Alpokalján, északon és a Zalaegerszeg-Salgótarján széles sávban havazhat is! Az északnyugati szél élénk, olykor erős lesz. Északon és nyugaton 0-3 fok, délebbre 6-9 fok várható.

Havazás szélvihar időjárás előrejelzés
Kék=hó, lila=vegyes csapadék, zöld=eső

Nem kell sokat várni, mert kedden reggel újabb ciklon érkezik, ami északon és az Alpokalján havat,  havas esőt, máshol valószínűleg esőt, záport, esetleg zivatart okoz. A hőmérsékletben marad a kettősség, délen, délkeleten 10-12 fok, északon és nyugaton 2-5 fok, a hegyekben fagypont körül lesz. A délies légmozgás erős, sokfelé viharos lehet majd! A legerősebb lökések 70-80km/h körül valószínűek.

Este újabb ciklon jön, ami viharos szelet, esőt, akár zivatarokat és a Kőszegi-hegységben esetleg havat is hozhat magával. Szerda hajnalban 6-12 fok várható, napközben az érkező hidegebb levegő miatt 2-14 fok lehet.

Szerda hajnal
Szerda délután

Szerda este, csütörtök reggel újabb ciklon érkezik, ami ismét kettősséget hoz majd. Viharos szél mellett a Dunántúlon hideg lehet, akár egész napos faggyal, míg délkeleten a 15 fokot is elérhetjük. Délen, délkeleten eső, zápor, zivatar várható, míg északon és nyugaton, akár jelentősebb hónak is esélye van.

Csütörtöki hóvastagság a GFS modell alapján
Csütörtöki hóvastagság az ECMWF modell alapján

A hétvége időjárása is mozgalmas lesz és a jelenlegi számítások szerint nem kizárt az ország jelentős részét érintő, akár nagyobb mennyiségű hó sem. Mielőtt még elragadtatnánk magunkat, sok a bizonytalanság benne, ezért erről majd később írunk részletesen!

Mindenesetre úgy néz ki, sokfelé 2-3 havi csapadék eshet (24-38 mm az átlag).

9 napos csapadékösszeg (GFS modell)
9 napos csapadékösszeg (ECMWF modell)

Csapadéktérképek, hótérképek: wxcharts.com

Szél- és hőtérképek: met.hu