Köv 7 nap: 2-3 havi csapadék, kettősség, havazás, eső, szélvihar!

Egy keveredési zónának köszönhetően csapadékos időben lesz részünk!

Éjszaka az ország nagy részén esett az eső, mely pár mm-t hozott. Vasárnap estig csapadékszünet lesz, legfeljebb kisebb szitálás fordulhat elő, majd vasárnap estétől kezdődően a következő héten legalább 4 mediterrán ciklon érinthet minket, mely jelentős csapadékot hozhat.

Forrás: wetterzentrale

Keveredési zóna!

Folyamatosan kettősség várható hazánkban, délkelet felé haladva mérhetünk majd melegebbet, míg északkelet felé hidegebbet. A hideg meleg levegő “váltakozása” miatt gyakori lesz a csapadékos, szeles idő, amely sajnos fejfájást, szédülést hozhat.

De hol, mi várható?

Dunántúlon

Vasárnap estétől esővel indíthat a csapadék, majd Zalaegerszeg- Salgótarján vonalában átválthat havas esőbe, majd havazásba, ezen a vonalon egyébként a hét folyamán gyakoribb lesz a havazás, mint az eső.


Majd kedd délutántól melegedés várható, így ha átmenetileg is- de ezen a vonalon is- esőre kell számítani. Legtovább talán a Kőszegi- valamint Soproni- hegységben havazhat, várhatóan a legnagyobb hóréteg itt is alakulhat ki.

vas este- kedd várható halmazállapot

Majd csütörtöktől újabb lehűlés veszi kezdetét, ekkor már nagyobb kiterjedés mellett várható csapadék, illetve akár nagyobb hóréteg alakulhat ki. Az erős, viharos szél miatt hófúvás is lehetséges, komoly gondokat is okozhat, tehát vegyük komolyan a következő 1 hét időjárását!

Dunántúlon jelentős hóréteg is kialakulhat (forrás: wxcharts)

Alföldön

Az Alföldön csütörtök estig, péntek reggelig marad az átlagnál melegebb idő esővel, szerdán- csütörtökön pedig zápor, de zivatar sem kizárt. Ekkor nem lesz ritka a 10-15 fok sem. A szél itt is erős, illetve viharos lesz, ám a melegebb idő miatt elviselhetőbb lesz.

Kettősség az országban! forrás :met.hu

Péntektől erre a területre is megérkezhet a hideg levegő, fagypont alatti, körüli hőmérsékleteket eredményezhet, illetve -jelentős kérdőjellel- de itt is eshet valamennyi hó.

Ezt követően kicsit szárazabbá fordul időjárásunk, de az első komolyabb fagyok (-10 alatti) esélye jelentősen megnövekedik.

Kérünk mindenkit tájékozódjon, figyeljék a figyelmeztető előrejelzéseket az (Omsz oldalán), illetve a riasztásokat.