Figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés, 2020.07.11. délutántól 12-e hajnalig:

Mai nap délutántól a citromsárga területeken szórványosan, a narancssárgával jelölt területeken gyakrabban számíthatunk záporok zivatarok kialakulására. Az Alpokalján és a Kisalföldön már stabilizálódott a légkör, de jelentős hasznosítható energia, mellé elégséges szélnyírási feltételek adódnak akár hevesebb zivatarok kialakulására is.

Figyelmeztető előrejelzés

A délután derekán először a Dunántúlon, majd később az északi megyékben a nedvesség már kellő mértékben jelen lesz a légkörben. Estére a Duna-Tisza közé és a Tiszántúl jelentős területein is elégséges lesz a zivatarokhoz.

Legfőbb veszélyforrás most a szél, a naranccsal jelölt területeken akár jelentősebb jégméret is kialakulhat a magasban jelentkező kiszáradás miatt, ami a jégnövekedési zónától végig jelen lehet.
Esetleges lassú áthelyeződés miatt, valamint vonalba rendezett zivatarok esetén felhőszakadásszerű intenzitás 10-20 mm körüli, vagy azt meghaladó eső.
Ózd környékén akár torrens áradás kialakulása is valószínű.

Készítette: Erdős László

Borítókép: Kállai TivadarMetKép->A ti csoportotok!

A színek jelentése:

  • Zöld szín: A térségben nem várható veszélyes időjárási esemény
  • Sárga szín: A térségben potenciálisan veszélyes időjárási esemény fordulhat elő, erős, viharos szél, (90km/h alatt) gyenge zivatartevékenység,…
  • Narancs szín: Veszélyesebb időjárási események várhatóak, intenzív zivatarok, felhőszakadás, jégeső, erősen viharos szél, magas hófúvás, erőteljes havazás esetén kerül kiadásra.
  • Piros szín: Ritkán (évente 1-2 alkalommal) előforduló, extrém időjárási körülmények esetén kerül kiadásra, ilyenek lehetnek: szignifikáns heves események, extrém mennyiségű hó, orkán erejű (110km/h-t elérő, vagy azt meghaladó) széllökések…

A szöveges előrejelzés mindig támpontot nyújt, hogy milyen időjárási körülményekre kell felkészülni a fent felsorolt, és fel nem sorolt lehetőségek közül.

Az előrejelzés korlátai: Sajnos minden szakmai tudásunk ellenére sem lehetséges 100%-os bevállási arányú előrejelzéseket készíteni, a figyelmeztető előrejelzésben foglalt területeken várhatóak veszélyes időjárási események, azonban (főként konvektív eseményeknél) ezek bekövetkezte csak az esetek kis százalékában terjed ki a teljes területre.
Minden igyekezetünkkel ezen területek pontosabb meghatározására törekszünk, mind földrajzilag, mind az időtartalomra vonatkozóan.

Kérjük a bizonytalansági tényezőket vegyék figyelembe, illetve olvassák el a hivatalos veszélyjelzést is az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán!
A következő napi várható időjárásról részletesen itt tájékozódhat.

Fórumunkon megtaláljátok a legérdekesebb témákat a meteorológia, környezetvédelem, és mezőgazdaság területén!

További előrejelzéseink:

Borítókép: Pál Fodor MetKép->A ti csoportotok!