Figyelmeztető előrejelzés

A színek jelentése:

  • Zöld szín: A térségben nem várható veszélyes időjárási esemény
  • Sárga szín: A térségben potenciálisan veszélyes időjárási esemény fordulhat elő, erős, viharos szél, (90km/h alatt) gyenge zivatartevékenység,…
  • Narancs szín: Veszélyesebb időjárási események várhatóak, intenzív zivatarok, felhőszakadás, jégeső, erősen viharos szél, magas hófúvás, erőteljes havazás esetén kerül kiadásra.
  • Piros szín: Ritkán (évente 1-2 alkalommal) előforduló, extrém időjárási körülmények esetén kerül kiadásra, ilyenek lehetnek: szignifikáns heves események, extrém mennyiségű hó, orkán erejű (110km/h-t elérő, vagy azt meghaladó) széllökések…

A szöveges előrejelzés mindig támpontot nyújt, hogy milyen időjárási körülményekre kell felkészülni a fent felsorolt, és fel nem sorolt lehetőségek közül.

Az előrejelzés korlátai: Sajnos minden szakmai tudásunk ellenére sem lehetséges 100%-os bevállási arányú előrejelzéseket készíteni, a figyelmeztető előrejelzésben foglalt területeken várhatóak veszélyes időjárási események, azonban (főként konvektív eseményeknél) ezek bekövetkezte csak az esetek kis százalékában terjed ki a teljes területre.
Minden igyekezetünkkel ezen területek pontosabb meghatározására törekszünk, mind földrajzilag, mind az időtartalomra vonatkozóan.

Kérjük a bizonytalansági tényezőket vegyék figyelembe, illetve olvassák el a hivatalos veszélyjelzést is az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán!
A következő napi várható időjárásról részletesen itt tájékozódhat.

További előrejelzéseink:

Borítókép: Pál Fodor MetKép->A ti csoportotok!