Facebook oldalunk

Időinfó-MetKép Ahol az Idő diktál!

Facebook csoportunk

MetKép->A ti csoportotok!

Figyelmeztető előrejelzés ónos esőre

Ónos eső érkezik!

Cikkünkben is emlegettük, ónos eső veszélye áll fent az ország északi, északkeleti részein.

Oka egy fölénk húzódó melegfront csapadékzónája. A magasba felsikló melegebb és nedvesebb levegő alatt viszont az ország északi részein ködös, hideg, fagyos levegő van. A főbb, veszélyeztetett térségek: a Dunakanyar vidéke, Nógrád, Heves és Borsod megyék, valamint Szabolcs megye északabbi részei. Átmeneti jelleggel az ónos eső mellett havas eső, fagyott eső is előfordulhat.

Ónos esőre figyelmeztető térkép és várható területi előfordulása

A színek jelentése:

  • Zöld szín: A térségben nem várható veszélyes időjárási esemény
  • Sárga szín: A térségben potenciálisan veszélyes időjárási esemény fordulhat elő, erős, viharos szél, (90km/h alatt) gyenge zivatartevékenység,…
  • Narancs szín: Veszélyesebb időjárási események várhatóak, intenzív zivatarok, felhőszakadás, jégeső, erősen viharos szél, magas hófúvás, erőteljes havazás esetén kerül kiadásra.
  • Piros szín: Ritkán (évente 1-2 alkalommal) előforduló, extrém időjárási körülmények esetén kerül kiadásra, ilyenek lehetnek: szignifikáns heves események, extrém mennyiségű hó, orkán erejű (110km/h-t elérő, vagy azt meghaladó) széllökések…

A szöveges előrejelzés mindig támpontot nyújt, hogy milyen időjárási körülményekre kell felkészülni a fent felsorolt, és fel nem sorolt lehetőségek közül.

Az előrejelzés korlátai: Sajnos minden szakmai tudásunk ellenére sem lehetséges 100%-os bevállási arányú előrejelzéseket készíteni, a figyelmeztető előrejelzésben foglalt területeken várhatóak veszélyes időjárási események, azonban (főként konvektív eseményeknél) ezek bekövetkezte csak az esetek kis százalékában terjed ki a teljes területre.
Minden igyekezetünkkel ezen területek pontosabb meghatározására törekszünk, mind földrajzilag, mind az időtartalomra vonatkozóan.

Az előrejelzés elkészültét a DekorExpressz támogatta!

Kérjük a bizonytalansági tényezőket vegyék figyelembe, illetve olvassák el a hivatalos veszélyjelzést is az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán!
A következő napi várható időjárásról részletesen itt tájékozódhat.

További előrejelzéseink:

Borítókép: Pál Fodor MetKép->A ti csoportotok!