Figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés 2020.07.03-ra, péntekre:

Mai nap újra eseménydúsan tellik majd. Jelen modellfutások szerint abban egyetértés van, hogy a Dunántúl északnyugati régiói stabilabb légköri helyzetre számíthatnak, valamint a Dunától keletre lehet számítani hevesebb eseményekre, főként a Duna-Tisza közén, valamint a Tisza vonalában.

A mai nap a Dunántúl déli részein kellő szélnyírás mutatkozik, ami a záporok, zivatarok kialakulását szerényebb feltételek mellett is lehetővé teszi a reggeli, délelőtti órákban.

A Duna vonalától keletre viszont jelentős hasznosítható energia halmozódik fel a zivatarokhoz, melyekhez a Duna-Tisza közén megfelelő nedvesség is párosul a felhőszakadások kialakulásához. Később az ország északkeleti részein, ezen feltételek teljesülnek.

A Tisza vonalában, valamint a Tiszántúlon viszont a középszintű kiszáradás lokálisan heves széllel, szignifikáns jégmérettel rendelkező zivatarok kialakulására is lehetőséget ad.

Figyelmeztető előrejelzés péntekre


Készítette: Erdős László

Borítókép: Zima Ildikó- Metkép->A ti csoportotok!

A színek jelentése:

  • Zöld szín: A térségben nem várható veszélyes időjárási esemény
  • Sárga szín: A térségben potenciálisan veszélyes időjárási esemény fordulhat elő, erős, viharos szél, (90km/h alatt) gyenge zivatartevékenység,…
  • Narancs szín: Veszélyesebb időjárási események várhatóak, intenzív zivatarok, felhőszakadás, jégeső, erősen viharos szél, magas hófúvás, erőteljes havazás esetén kerül kiadásra.
  • Piros szín: Ritkán (évente 1-2 alkalommal) előforduló, extrém időjárási körülmények esetén kerül kiadásra, ilyenek lehetnek: szignifikáns heves események, extrém mennyiségű hó, orkán erejű (110km/h-t elérő, vagy azt meghaladó) széllökések…

A szöveges előrejelzés mindig támpontot nyújt, hogy milyen időjárási körülményekre kell felkészülni a fent felsorolt, és fel nem sorolt lehetőségek közül.

Az előrejelzés korlátai: Sajnos minden szakmai tudásunk ellenére sem lehetséges 100%-os bevállási arányú előrejelzéseket készíteni, a figyelmeztető előrejelzésben foglalt területeken várhatóak veszélyes időjárási események, azonban (főként konvektív eseményeknél) ezek bekövetkezte csak az esetek kis százalékában terjed ki a teljes területre.
Minden igyekezetünkkel ezen területek pontosabb meghatározására törekszünk, mind földrajzilag, mind az időtartalomra vonatkozóan.

Kérjük a bizonytalansági tényezőket vegyék figyelembe, illetve olvassák el a hivatalos veszélyjelzést is az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán!
A következő napi várható időjárásról részletesen itt tájékozódhat.

Fórumunkon megtaláljátok a legérdekesebb témákat a meteorológia, környezetvédelem, és mezőgazdaság területén!

További előrejelzéseink:

Borítókép: Pál Fodor MetKép->A ti csoportotok!