Hosszútávú előrejelzés

Hosszútávú előrejelzésünk a következő 5 napra!

Összefoglalva:

Időjárásunkat a következő időszakban folyamatosan felszálló légáramlatok, záporos, zivataros időszakok kerítik hatalmába.Az elmúlt hónap csapadékszegény időjárását most igazi, mozgalmas időszak veszi át. Az Atlanti- óceán felett egy erős ciklon örvénylik, valamint a Mediterrán térségek felett is egy ciklon együttes hatással meleg, nedves levegőt sodor a Kárpát- medence térségébe. Mindezek mellett Szicília környékén is egy ciklon “segít” megfelelő mennyiségű kondenzációs mag szállításában a Szahara térségéből- homok formájában, melyből a pénteki nap akár ízelítőt kaphatunk gyorsan kialakuló, heves- nagy térségre kiterjedő zivatarok formájában. Hétvégétől egyre inkább sekély ciklonpályák útját keresztezi hazánk, ezzel a gomolyfelhős, záporos és zivataros idő konzerválódni látszik.

Részletesen:

Szombat:

A hétvége első napja továbbra is csapadékosnak ígérkezik, de szórványos záporok tarkítják majd az időjárást, átmeneti nyugalmat ígérve az időjárásban. Záporokra szórványosan az országban több helyen, zivatarokra csak elvétve lehet számítani.

Vasárnap:

Újra többfelé számíthatunk záporok kialakulására már délelőtti óráktól. Jelen modellfutások szerint az délnyugati országrész kivételével újra a légkör aktivizálja magát, délután a Duna vonalától keletre akár komolyabb zivataros események kialakulása sem kizárt Makó- Ózd képzeletben meghúzott vonalán, bár szupercellás események kialakulása nem valószínű, viszont erős konvergencia mellett komolyabb multicellás események kialakulása is valószínűsíthető.

Hétfő:

Várhatóan reggel eléri az országot északnyugat felől egy hidegfront, és a Kisalföld térsége kivételével szinte mindenhol számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A Kisalföldön gyenge esők kialakulhatnak, de az idő előrehaladtával főként Borsod, Szabolcs, Hajdú térségében inkább, Bács, Csongrád, Békés megyékben kevésbé számíthatunk erős záporok, zivatarok kialakulására. Hosszú napok után először fordul az áramlás az addigi déli délnyugatiról északnyugatira, de nem lesz jelentős a légmozgás, maximum a Kisalföldön és az Alpokalján élénkülhet meg a szél.

Kedd:

A régebbi modellfutásokkal ellentétben a légkör nem stabilizálódik, az a délután folyamán újra erőre kap és záporok, zivatarok kipattanása várható, szinte országszerte. Lassú fokozatos áthelyeződés miatt akár felhőszakadások, kisebb torrens áradás kialakulása sem kizárt.

Szerda:

Keddi naphoz kísértetiesen hasonló, záporos, zivataros idő várható. Igazi bárikus mocsárhelyzetben lassú zivataráthelyeződés és szinte az országban bárhol keletkezhet zivatar, ezért jelenleg ezek útvonalát megjósolni nagyon nehéz.

Hosszútávú előrejelzés

Ha szeretné megosztásával segíteni munkánkat, a weboldalról is egyszerűen, a megfelelő ikonra kattintva (koppintva) megtehető.
Köszönjük!

Fórumunkon megtaláljátok a legérdekesebb témákat a meteorológia, környezetvédelem, és mezőgazdaság területén!

Iratkozzanak fel YouTube csatornánkra, hogy ne maradjanak le semmiről!

Írta: Erdős László
Borítókép: Keresztes Martin‎- MetKép admin


További előrejelzéseink: