Hidegfront, Nyugat majd a Közép-Dunántúlon szombat délutántól gyenge havazás

Hazánk időjárását már napok óta egy nagy kiterjedésű magas nyomású mező, vagyis anticiklon alakítja. A Kárpát-medencében megülepedett hideg levegő fölé áramló enyhébb levegő konzerválja a talaj közeli fagyos légréteget az anticiklonáris, leszálló légmozgások révén, (erős szél hiányában) és az így kialakuló inverzió akadályt képez a függőleges mozgásokkal szemben. Ennek következményeként akár napokig, sőt hetekig képes fennállni a hideg légpárnás helyzet, melyet rendszerint egy hidegfront érkezése és átvonulása szüntethet meg.
Így lesz ez a hétvégén is, mivel egy hullámzó frontrendszer hidegfronti szakasza ér el minket. A front lassú mozgása és gyengülése, felettünk történő feloszlása miatt a hétvége légköri helyzetét határozza meg. Az egyre nagyobb területen feltámadó és délkeletiről mindinkább északnyugatira, északira forduló légáramlás többfelé elkezdi felszaggatni a ködmezőket, a rétegfelhőzetet.

A közel 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet előrejelzése jól tükrözi, hogy a magasban egyre hidegebb légtömegek áramlanak Európa belseje felé.

A várható csapadékhozamok alapján pedig elmondható, hogy a következő 10 nap sem hoz várhatóan nagy mennyiségű csapadékot, így folytatódhat a szokatlanul száraz, januári időjárás.
A hétvégi front hatására van esély a Dunántúlon 3-5 mm körüli csapadékmennyiségekre, melynek egy része hó formájában hullik majd.

Ma, azaz pénteken délután és az esti órákban marad a jellemzően ködös, borongós, komor hangulatú jelleg. Csapadék csupán szitálás, hószállingózás, gyenge ipari hóesések formájában fordulhat elő. A tovább hízó zúzmarás réteg a vezetékeket, fákat megülve problémákat okozhat az áramellátásban, illetve az öregebb fákról akár nagyobb ágak is letörhetnek, mely balesetveszélyt idézhet elő akár a közlekedésben is! Az Észak-Dunántúlon és a Kisalföld tágabb környezetében kissé megélénkül a délkeleti szél.
A maximumok fagypont körül, kevéssel az alatt szóródnak, de ahol elvékonyodik foltokban a köd, ott 3-5 fok körüli értékeket is mérhetünk a napsütés hatására.

Éjjel változás nem történik, folytatódik a borús, párás, sokfelé ködös idő. Csapadék továbbra is csak a ködből előforduló ónos szitálás, hószállingózás, kisebb ipari havazás lehet. A délkeleti légmozgás az Alföld déli vidékein hajnaltól időnként megélénkülhet, de várhatóan nem lesz elég ereje, hogy felszaggassa még a hidegpárnát. A minimumok pár fokkal fagypont alatt várhatóak.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Sütő Máté- MetKép-> A ti csoportotok

Szombaton napközben nyugat felől a hidegfront felhőzete húzódik a ködfelhőzet felé. A Dunántúl nyugati felén a nap folyamán hószállingózás, mérsékelt havazás kezdődik. Másutt a szokásos, ónos szitálás, ipari hóesés, hószállingózás lehet még a domináns.  A délkeleti szél az Alföld déli és középső részein élénkül meg olykor, ott a nap folyamán illetve az északkeleti határvidéken felszakadhat, elvékonyodhat a ködpárna és kisüthet a nap is, melynek hatására gyorsan megugorhat a hőmérő higanyszála.  A maximumok a borongós, ködmezőkkel érintett tájakon fagypont alatt, máshol ahol kisüt a nap átmenetileg, akár +4, +6 fok körüli érték is lehetséges.

Vasárnapra kelet felé mozdul a hidegfront, de egyúttal fel is oszlik majd felettünk és megszűnik a csapadéktevékenység a Dunántúlon is, ahol vasárnapra virradóan még számítani kell további időszakos, mérsékelt havazásokra, majd a talaj közeli enyhülés következményeként havas esőre, később esőre. Átmeneti ónos eső sem kizárt néhol, illetve a ködös vidékeken az ónos szitálás teheti síkossá az utakat.
A lehulló hó mennyisége a Dunántúlon a magasabban fekvő részeken elérheti a 2-5 cm-t, síkon pedig már napközben olvadás következhet és a kezdeti havazás, havas esőbe, gyengülő, szitáló esőbe vált, és végül megszűnik a csapadéktevékenység. Az ország középső régióiban is lehet átmeneti hószállingózás, szemerkélő eső, ám kiadósabb csapadék ebben a térségben nem hullik.
Az északias szél a nyugati megyékben többfelé megerősödik, de máshol is egyre élénkebbé válik a légáramlás. Északkeleten még kitarthat a hideg légpárna ezen a napon is, ott a köd mellett további szitálások, ipari hóesés, zúzmara lerakódás teheti „színesebbé” a szürkeséget.
A csúcsértékek -1, +6 fok között tetőznek.

Fotó: Tekse- Bata- Melinda

A jövő hét első napjaiban újra anticiklonáris hatások érvényesülnek, de a nyugatról benyúló magas nyomás peremén helyezkedünk majd el, ezért fel-feltámadhat a szél. Tartós és kiterjedt köd ekkor már nem ígérkezik, inkább csak északkeleten lehetnek makacsabb ködfoltok a fokozatosan enyhülő, hét közepe felé közeledve. Több-kevesebb napsütéses órákra van kilátás, érdemi csapadék nélkül.
A maximumok pozitív tartományban alakulnak, zömmel +1, +7 fok között. Éjszaka országos fagyra van kilátás, általában -1, -8 fok közötti értékekkel.

A jövő hét közepétől egy észak-európai ciklon áramlási rendszerében a magasban erőteljes melegadvekció következik. Szerdán hidegfront érinti várhatóan a medencét, ezért az ország középső sávjában élénk, időnként erős északnyugati szél támad.  Jelentős csapadékot ez sem hoz, északkeleten lehet egy-egy futó zápor, hózápor. Tartós és kiterjedt ködre ezeken a napokon sem számítunk, bár északkelet-magyarországi túlsúllyal előfordulhat a szélvédett vidékeken.
A hőmérsékletek emelkednek néhány fokot, zömmel +2, +10 fok között a legvalószínűbbek.

Nagyobb síkvidéki havazással járó, tartós hideghullám kialakulására nincs kilátás 2 héten belül.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Tóth Anna- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: wxcharts.com, Sütő’s Photography