A köd és a napsütés harca- újra csak a szokásos

Mint ahogyan már ezt az elmúlt hetekben megszokhattuk ismét a ködös és a napsütéses területek megoszlása dönti el az aktuális időjárási helyzetet.
Jelenleg az Alföldön egy északkelet-délnyugati kiterjedésű zónában, és a Nyugat- Dunántúlon vannak kiterjedt ködmezők. Máshol az Alföld déli részein, az északi, keleti határ mentén és az Észak-Dunántúlon fordulnak elő napsütéses körzetek. Továbbá a magasabb hegycsúcsok emelkednek ki belőle, ahol szintén szikrázóan süt a nap.
Máshol a magasban kezdődött enyhülés és a felénk húzódó anticiklon hatására ismét fokozódott és makaccsá vált a köd.
A ködös tájakon síkosak az utak, ónos szitálás, hószállingózás, zúzmara lerakódás is előfordul! Vezessünk nagyon óvatosan!

A műholdfelvétel is kijelöli a helyét, továbbá a piktogramokkal feltüntetett borítókép a rétegfelhőzet kiterjedését.
A hőmérséklet tág határok között, a szürke vidéken fagypont körül, máshol +2, +7 fok között alakul, a napsütéses régiókban van az enyhébb idő.

A hétvégén nem változik lényegesen a helyzet, viszont gyengülő melegfronti felhőzet húzódik felénk, valamint a részlegesen kiterjedt rétegfelhőzet felé, melyből vasárnap elszórtan várható kisebb eső, sőt ónos eső veszélye is fenn áll északkeleten! Szitálások természetesen bárhol lehetnek.
A hőmérsékletek a magasban emelkednek, emiatt vasárnap a napos, déli tájakon akár +10, +11 fok körül is lehet a maximum 2 méteres magasságban. A borús, ködfoltos vidékeken változatlanul fagypont körül stagnál.

A jövő héten további enyhülésre, változékonyabb jellegre számíthatunk, megnő a csapadékhajlam, több-kevesebb esőkre, záporokra is van kilátás az átlagosnál magasabb hőmérsékletek mellett. Kedden helyenként a +12, +13 fokot is elérheti a csúcsérték. Kedden délután, este hidegfront érkezik,kiadósabb esőkkel, erősödő széllel.

Fotó: Gál Imi- MetKép-> A ti csoportotok

Borítókép: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal