Hétvégén meleg, kedden erős hidegfront! Éjjel és vasárnap napközben: ÓNOS ESŐ VESZÉLY!

Európa északi részein ciklonokkal tarkított, szeles, csapadékos, Oroszország északi, északkeleti peremterületein kemény téli időjárás a jellemző, havazásokkal. Délnyugat-Európában egy magassági teknő hatására különösen az Ibériai-félszigeten szintén csapadékos jelleg uralkodik, itt gyakran esik az eső, záporeső.
Európa keleti és középső tájainak tágabb környezetében magas nyomású zóna húzódik, melyben leszálló légmozgások uralkodnak, emiatt csapadék nem fordul elő.

A medence légköri helyzetét is általában anticiklonáris hatások uralják, ám az olasz régiók felett húzódó, elgyengülő melegfronti felhőzet a hétvége időjárást meghatározza majd, ezért enyhülésre és kisebb csapadékra is számíthatunk.
Érdemleges változás a jövő héten következik, mikortól délebbre húzódik a futóáramlás és felettünk is erősödni fog a nyugat-keleti légkörzés. Ezzel pedig egymást követik az Atlanti-óceán felől érkező váltakozó nedvességtartalmú, de zömmel enyhe vagy csak mérsékelten hideg léghullámok.
Ennek első felvonása a kedden érkezik, egy frontálzónához kapcsolódó markánsabb hidegfront képében. Ekkor jelentős esőkre van kilátás, sőt a front mögött a magasban következő hidegadvekció látványhavazást sem zár ki észak-, északkelet-magyarországi túlsúllyal.
Természetesen tartós lehűlés nem lesz, folytatódik az enyhe, február első napjaiban a vártakhoz képest kicsit késve, de nem elmaradva, a tavasziasabb napok sora, akár 10-15 fok közötti legmagasabb hőmérsékletekkel.


Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti szimuláció is jól mutatja a kontinens felett zajló légtömegcserét, vagyis a megerősödő nyugati áramlás kitakarítja ezt a megülepedett, nyirkos levegőt a medencéből.

A 2 méteres hőmérséklet-anomália előrejelzés pedig azt mutatja, hogy a kontinens felett a január végi átlagtól többé-kevésbé enyhébb időjárás várható, noha alkalomadtán érintenek minket egy-egy front mögött hűvösebb, hidegebb hullámok a magasban.
Tartós, kemény téli idő azonban ilyen nyugati áramlás mellett nem tud kialakulni.

Éjjel tovább vastagszik felettünk a felhőzet, azaz a ködből képződött alacsony szintű rétegfelhőzet felé már a magasabb szinteken is felhők érkeznek, mely egy gyenge melegfronthoz köthető. Jelentős csapadék nem hullik belőle, de szitálásokra, kisebb esőre, ónos szitálásokra számíthatunk! Síkosak, jegesek lesznek az utak, a párásság és ködfoltok miatt is indokolt lesz az óvatos vezetés!

Vasárnap napközben Dél-Magyarországon már érezhetően enyhül a levegő, északon ezzel szemben még marad a hidegebb, ködös, párás, szürke idő. Ebben a térségben még mindig lehet gyenge ónos eső, ónos szitálás. Máshol a déli tájakon a nap is előbukkanhat és ott magasra emelkedik a hőmérséklet, akár +6, +8 fok körüli értékeket is mérhetünk. Északabbra haladva még fagypont közeli értékek lehetnek a meghatározók.
A délkeleti, keleti szél gyenge marad.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak
Fotó: Keresztes Martin- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőn drasztikus változás még nem történik, bár északon is ritkul a köd kiterjedése, kissé enyhülni kezd a talaj közeli hideg. Délebbre +5, +8 fok közé emelkednek a csúcsértékek.  Számottevő csapadék nem hullik, szitálások, szemerkélő esők azonban kialakulhatnak. A légáramlás gyengének adódik.


Kedden átalakul az eddig megszokott időjárás. Nyugat felől egy hullámzó frontzónához kapcsolódó hidegfront éri el az országunkat, melynek előterében feltámad, több helyen megélénkül a déli, délnyugati szél.  Hirtelen enyhül a levegő, délnyugaton, délen +10, +12 fok köré is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Ez az élénkülő szél elkezdi felszaggatni és kiseperni a nyirkos, ködös légréteget a medencéből, ezzel magyarázható a front előtti talaj közeli gyors enyhülés.
Ugyanakkor a magasban a hidegfront kiterjedt felhőrendszere húzódik felénk, ezért nagy területen elered az eső. A magasban a front mögött, erősödő nyugatira, északnyugatira forduló légmozgással hidegadvekció indul meg. Északkelet-Magyarországon az eső mellett havas eső, átmeneti havazás is előfordulhat, továbbá néhol ónos eső sem kizárt.
Itt hidegebb marad az idő, a határhoz közel eső régiókban alig emelkedik fagypont fölé.


Szerdára a front mögött felszakadozik átmenetileg a felhőzet, majd nyugat felől egy újabb, de már mérsékeltebb csapadékhullám éri el térségünket.  Ebből általában záporos jellegű csapadékhullás valószínű, mely néhol hózápor formájában is érkezhet. Élénk, helyenként erős lökésekkel kísért nyugatias szél fúj. A maximumok szerte az országban fagypont felett tetőznek, zömmel +3, +10 fok között. Ezeken a napokon éjszakai fagyra sem kell számítani mindenhol a sok felhőnek és szélnek továbbá a felettünk lévő nem túl hideg levegőnek köszönhetően.

Fotó: Szabó Zoltán- Metkép-> A ti csoportotok

Csütörtökön újabb, de csak gyenge front érinti a medencét,elszórt, kisebb záporokra van kilátás, az erősen megnövekvő felhőzet mellett viszont hosszabb-rövidebb napsütés periódusok is lehetnek. Enyhe marad az idő, +3, +9 fok közötti maximumokkal.
A hét második felében a csökkenő felhőzet, mérséklődő szél hatására újra kiteljesednek az éjszakai fagyok, -1, -7 fok közötti minimumokkal.

Péntektől, bele értve a hétvégét erősödik a nappali felmelegedés, viszont zavartalan napsütésre nem számíthatunk, ugyanis a nyugat-keleti áramlási rendszerben frontok érik el vagy érintik hazánkat, ezért időszakosan esőkre, záporokra is lesz esély.
A naposabb órákban és tájakon kellemes, kora tavaszi hőmérsékletekre készülhetünk, ezért várhatóan ilyen idővel búcsúzik a január és köszönt be a február. Szombaton és vasárnap +8, +14 fok közé melegedhet a levegő, északkeleten fordulhat elő ennél alacsonyabb +5 fok körüli érték.


Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Mészárosné Laukó Éva- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: wxcharts.com