Tartós anticiklon-> kora nyárias, 25 fok közeli meleg jön a jövő hét második felétől!

Kora nyárias kilátások, tartós anticiklon!

Évszázados hideg rekorddal indult az április, -11.9 fokos minimumot mértek Zabar állomásán az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.  Ezt követően mind április 2-án (Nyírlúgos -11.3) és 3-án (Zabar -8.6) reggel is minimum rekord dőlt.
Oka, hogy Izland térségében átmenetileg magas nyomás alakult ki, melynek keleti peremén északi, északkeleti légpályán sarkvidéki eredetű levegő áramlott a szárazföld belsejébe.
Ez az anticiklon már leépült és egyre inkább átadja a helyét az Atlanti-óceánon kialakuló markáns ciklonoknak, ciklonrendszereknek.
Mivel Európa nagy részén egy ún. ómega-anticiklon foglal majd helyet, így ennek centrális területén száraz, eseménytelen és meleg idő várható, kiemelten a nappali órákban az anticiklont kitöltő egyre melegebb léghullámok következtében.


A medence felé helyeződő magas nyomású zóna peremén eleinte északkelet, majd délkelet felől is alacsonyabb harmatpontú levegő szivárog be hazánkba, ám ennek hatása a nappali órákban nem fog érződni. Elsősorban az éjszakai fagyok terén kell még az időszak elején arra számítani, hogy a fagyzugos tájakon a hét kezdetén előfordulhatnak -2, -4 fok közeli értékek.
A leszálló légmozgásoknak köszönhetően felhő alig lesz felettünk, a sok, több helyen zavartalan napsütést gyorsan melegedő délután követik.
A következő bő 10 napban ebben átalakulás nem is mutatkozik, beköszönt tehát az igazi tavasz, sőt már-már a kora nyárias idő.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti mezőn is jól látható, hogy huzamos ideig az anticiklon kitöltő egyre melegebb levegő lesz felettünk, ami a talaj közeli szinteken az áprilisi magasabb napállás mellett elégséges feltételeket teremt a +20 fokot elérő, sőt meghaladó csúcsértékek kialakulásához.

Kora nyárias hőmérséklet az anticiklon következtében
meteociel adatai alapján

Részletes prognózis:
Ezen a hétvégén a nyugatról, kelet felé helyeződő, a bevezetőben említett anticiklon alakítja időjárásunkat. A képződmény déli peremén keletiesre vált az áramlás a medence felett. Ezzel száraz, kontinentális levegő szivárog országunkba.
Szombaton és vasárnap is sok-sok napsütésre van kilátás, csapadék nem várható. A minimumok még elég mélyre süllyednek,  szombatra virradóan -5, +4, vasárnapra -3, +5 fok közé.
A keleti, északkeleti szél megélénkül, néhol időnként megerősödik.
A délutáni órákban mind szombaton, mind vasárnap 14-19 fok között tetőznek a csúcsértékek.


A jövő hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, ám az éjjelek azért hűvösek, hidegek maradnak, reggel, a fagyzugos északkeleti megyékben még mindig lehet a hét közepéig fagyra számítani, de jellemzően ezek már csak gyenge, -1, -2 fokos értékek lehetnek.

Hétfőn, kedden és szerdán a légköri helyzet semmi változást nem mutat majd. A reggeli csípős, derült periódust délutánra egy kellemes, napról-napra 1-1 fokot emelkedő csúcsértékek követik.
Reggelente -2, +7 fok között, délutánonként 20, szerda környékén helyenként akár 22-23 fok körüli maximumokat is mérhetünk.
Kezdetben a délkeleti szél élénk lesz, majd mérséklődik a légáram.
Csapadék kizárt.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A hét közepétől, annak második felében is folytatódik a napsütéses, igazi tavasz. Az éjszakai fagyok a hét vége felé közeledve várhatóan eltűnnek, és napközben az évszakos átlagnál jóval magasabb, közel májusnak megfelelő délutáni hőmérsékletek alakulnak ki.
Csütörtökön, pénteken és szombaton tovább melegszik a levegő, nem egy helyen a 24-25 fokot is elérheti.

A húsvéti ünnepek a jelenlegi számítások szerint lényeges légköri változást nem hoznak, drasztikus lehűlés esélye elhanyagolható.

Fotó: https://www.danubiushotels.com/hu/magazin/husvet

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-

Olvassa el hosszú, és rövidtávú előrejelzéseinket is!

“Tartós anticiklon-> kora nyárias, 25 fok közeli meleg jön a jövő hét második felétől!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.