Húsvéthétfőn tetőzik a meleg, 25-26 fok is lehet, majd keddre markáns hidegfront

Hidegfront érkezik keddre!

Ennyit dióhéjban, lássuk részletesen:

Jelenleg még egy stabil anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, mely útját állja a zonális, azaz nyugat-keleti légpályának. Ennek a magas nyomású zónának a keleti, illetve nyugati peremén örvénylenek azok a változékony légköri helyzetet okozó légörvények, melyek hatására csapadékos, szeles az idő az érintett területeken.  Már most a hétvégén apró változás történik, hiszen a felettünk elhelyezkedő magas nyomás északnyugati ága aktivizálódik, miközben északkelet-európai középponttal egy ciklon hidegfrontja érinti országunkat a felettünk húzódó gerinc előoldalán. Ez még drámai változás itthon nem okoz, árnyalatnyit mérséklődik a meleg, ám még így is 20 fok körüli csúcsértékek várhatók.
Gyökeres fordulat ebben majd hétfőtől következik, mikortól egy közeledő észak-európai ciklonhoz kapcsolódó markánsabb hidegfront ér el minket nagy sebességgel.
A front mögött sarkvidéki eredetű levegő halmozódott fel a sarkkör térségében, mely az észak-atlanti régiókban lefűződő magas nyomás keleti peremén zúdul be Európa középső, de leginkább keleti tájai felé.
Ugyan az anticiklon fokozatosan hátrál majd keleti irányba, azért a hideg levegő utánpótlása gyorsan megszűnik és a jövő hét második felében már újabb jelentős felmelegedés kezdetére számíthatunk.


A közel 1500 méteres magasság hőmérsékletén látható a hétvégén érintő mérséklet hidegfront mögött sodródó pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletű levegő

https://www.wetterzentrale.de/de/default.php adatai alapján

A közel  5500 méteres magassági szinten pedig a légnyomási képződmények elhelyezkedését láthatjuk feltüntetve jövő hét keddre, ami Északnyugat-Európa felett magas nyomást, míg Északkelet-Európa felett alacsony nyomást jelent, melynek peremhulláma, markáns hidegfrontja át is vonult felettünk és mögötte hideg levegő érkezik a sarkkör térségéből

Részletes előrejelzés:
A húsvéti ünnepek
alatt eseménytelen, szép, késő tavaszi időben lehet részünk. A kissé csípős, foltokban esetleg gyengén fagyos reggeleket, gyorsan melegedő, kellemes nappalok követik. Általában a napsütésé lesz a főszerep hétfő délutánig, és legfeljebb csak fátyol- vagy nappali gomolyfelhők jelenhetnek meg az égen. Ezekből csapadék csak néhol lehet, egy-egy futó zápor formájában. A légmozgás mindössze időnként élénkülhet meg.

Húsvéthétfőn egy észak-európai ciklon előoldalán, közeledő hidegfront előtt helyezkedik majd el országunk. Valószínűleg ez lesz az elmúlt periódus legmelegebb napja az ország nagy részén, amennyiben a front érkezése az esti, vagy éjszakai órákban történik. A jelenlegi számítások alapján este érkezik illetve közelít meg minket a front, ám előtte már előfordulhat elszórtan zápor, északnyugaton, nyugaton egy-egy zivatar.
Kezdetben a délnyugati szelet kísérhetik egyre élénkebb lökések, majd a közeledő hidegfront kapcsán a Kisalföldön már északnyugatira , északira fordul. A legmelegebb órákban 20-26 fok között tetőznek a csúcsértékek.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Sütő Máté- Sütős’ Photography

Kedden erőteljes hidegfront alakítja a légköri helyzetet. Felerősödő északias széllel, bő  8-10 fokos lehűlés következik. A fronthoz kapcsolódó csapadékzónából több helyen fordul majd elő eső, zápor, sőt zivatargócok is kialakulhatnak, melyet intenzívebb csapadékhullás, esetleg jégeső kísérhet. A front mögött érkező hidegadvekciót pedig a hegyekben esetleg havas eső, hózápor követheti. Természetesen jelentős havazás kizárt.
A napközbeli órákban egyébként szakadozik csökken is a felhőzet lassan, és kisüt a nap, legtovább keleten és délen maradhat erősen felhős, borult az ég.
A maximumok 7-13 fok közé emelkednek, a magasabban fekvő vidékeken ennél hidegebb is lehet.


Szerdára leáll a szél és a reggeli órákra mélyre süllyed a hőmérséklet. Ismét jelentős a fagykárok veszélye!
Általában -5, +2 fok közötti értékekkel indulhat a nap, viszont a fagyra érzékeny régiókban bizony -5 fok alatti minimumok esélye is meg van.
Napközben már kellemesebb, tavaszias jelleg következik, 10-17 fok közötti csúcsértékekkel.
A légmozgás mérsékelt marad, iránya nyugatias lesz.


A hét második fele újabb határozott melegedést, anticiklonáris légköri helyzetet vetít előre. Sok napsütés mellett érdemi csapadék nem érkezik és a légmozgás sem lesz különösebben erős. Igazi késő tavaszi, kora májusi napokra van kilátás.
Eleinte 20, majd 25 fok körüli csúcsértékeket mutathatnak a hőmérők. Az éjszakák még csípősek maradnak, kezdetben szórványos, de gyengülő fagyokkal.

Fotó: Fekete Katalin- MetKép-> A ti csoportotok

További folyamatosan frissülő előrejelzéseket a rövid – és hosszútávú prognózisainkban olvashatnak!


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-

“Húsvéthétfőn tetőzik a meleg, 25-26 fok is lehet, majd keddre markáns hidegfront” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.