Csütörtöktől ismét kora nyárias idő, 25-26 fok is valószínű

Visszatér a kora nyárias idő a hidegfront után!

A kora nyárias idő után, jelenleg a Kárpát-medence időjárását egy délkelet, kelet felé mozgó, erőteljes hidegfront alakítja. Mögötte erős, helyenként viharos északi szél kíséretében a magasabb szinteken sarkvidéki eredetű levegő érkezett Európa belsejébe. Természetesen nem csak a magasban, hanem a talaj közelében is érződik a hőmérséklet-csökkenés.  
A mostanság uralkodó szárazságot nem sikerült számottevően mérsékelnie a frontnak, ugyanis elegendő csapadékot nem hozott, útját esők, záporok, helyenként zivatarok kísérték, sőt a hidegadvekció következtében a magasabb hegyeinkben jelentéktelen havas eső, hószállingózás is előfordul(t) mutatóban.
A légköri helyzetet holnapra már egyre inkább anticiklonáris uralom veszi át a front mögött, mivel a Brit-szigetek felett elterülő magas nyomású zóna kelet felé helyeződik.
Ezzel együtt a hidegebb levegő utánpótlása gyorsan megszűnik, viszont a légnyomás emelkedés és kiegyenlítődés miatt szerda reggelre leáll a szél, nyugalomba jut a hideg ezért sokfelé kell ismét fagyra, néhol akár károkozó fagyra (-4, -5 fok alatt) számítani.
A hétvégéig a magasban gerinc, illetve talajon anticiklonáris mező  válik uralkodóvá, miközben Észak-, Északkelet-Európában magassági teknő és a hozzá kapcsolódó ciklontevékenység határozza meg az időjárást.
Nálunk a hét közepétől fokozódik a nappali felmelegedés, gyengülnek, majd eltűnnek a kezdetben még keményebb éjszakai fagyok.
A hétvégétől gyengül a magas nyomás hatása és egy képződő mediterrán ciklonhoz kapcsolódó felhőörvények sodródnak a medence felé ezért növekedni kezd a csapadékhajlam, a szárazság mérséklődése indulhat meg onnantól.

Az 1500 méteres hőmérséklet előrejelzésen láthatjuk miként hódít teret ismét a meleg levegő, mely szerdától egyre érzékelhetőbbé válik napközben, ám a reggelek eleinte hidegek lesznek:

wetterzentrale.de adatai alapján 2020.04.17.

A főizobárszinten pedig a légnyomási képződmények elhelyezkedését láthatjuk feltüntetve péntekre vonatkozóan (M, mint magas nyomás, A, mint alacsony nyomás)

2020.04.17.

Részletes előrejelzés:
Szerdára virradóan a hidegfront mögött felénk sodródott hideg levegő nyugalomba kerül, leáll a légáramlás, kiderül az ég a legtöbb helyen. Emiatt a hőmérséklet tág határok között, +2, -5 fok között szóródik majd, ám a fagyzugos tájakon szokás szerint -5 fok alá süllyedhet. Esély nyílik arra, hogy Zabaron újabb hidegrekord dőljön, mely -7.9 fok alatti értéket jelenthetne, amit korábban 2001-ben regisztráltak szintén Zabar állomásán. (További részletek Sütő Máté kollégámtól)

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel
Fotó: Körte Éva- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdán napközben némi magas szintű felhőzet melletti több órás napsütésben lehet részünk. Csapadék nem várható.  A nyugati, délnyugati szél Észak-Magyarországon megélénkül, néhol erős lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 12-18 fok közé emelkedik a csúcshőmérséklet.


Csütörtökön még csípősen indul a reggel, a fagyzugos régiókban sajnos számítani kell akár -3, -5 fok közeli értékekre. Az ország nagyobbik hányadán ellenben már nem valószínű erősebb fagy, sőt lesznek nagyobb fagymentes területek is.
Csütörtökön és pénteken napközben tovább erősödik a nappali felmelegedés, és péntek hajnalban már nem kell fagyra készülni.
Meleg, szubtrópusi eredetű légtömeg húzódik hazánk felé délnyugat, nyugat felől, így a több-kevesebb napsütés hatására magasra emelkednek az értékek. Csütörtökön 19-25, pénteken már 21-26 fok között tetőznek. Csütörtökről péntekre az éjszaka során egyébként egy mérsékelt vastagságú felhősáv keresztezi nyugatról-kelet felé haladva az országot, ám ez esőt nem okoz még.


A hétvégén kissé változékonyabbra fordul az idő. Ekkor már valamivel nedvesebb levegő éri el Magyarország területét ezért a megnövekvő gomolyfelhőzetből csapadék is várható. Szombaton főleg északon és nyugaton fordulhat elő szórványosan záporeső, egy-egy zivatar, míg vasárnap már több helyen is lehet rájuk számítani.
Ennek ellenére még marad az ország túlnyomó részén a kellemes hőmérséklet, csupán a záporesők hűthetik le a levegőt átmenetileg. 
Vasárnaptól a korábban még délies, majd változó irányú légáram északira fordul és egyre élénkebbé válik, időnként erős széllökésekkel párosulva. 
A hajnalok enyhék lesznek a hétvégén, fagy már kizárt. Általában +3, +12 fok közötti minimumokat mutathatnak a hőmérők.  Délutánra mindkét nap 18-25 fok közé a legvalószínűbbek, legfeljebb a záporokkal tarkított térben és időben lehetséges ennél alacsonyabb érték, különösen vasárnap.


A jövő hét elején egy frontrendszer gyakorolhat befolyást a légköri helyzetünkre, emiatt növekvő csapadékhajlam látszik, és a sok felhő hatására gyengül a felmelegedés mértéke. Az éjszakák ennek köszönhetően már kifejezetten enyhéknek bizonyulnak cserébe, fagytól nem kell tartani.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó- Orbán GáborMetKép-> A ti csoportotok

További friss előrejelzéseket rövid és hosszútávú prognózisainkban olvashatnak!

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

“Csütörtöktől ismét kora nyárias idő, 25-26 fok is valószínű” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.